2024.03.19, Kedd
60 előadást állítanak színpadra a megújult Német Színházban Szekszárdon
MTI

60 előadást állítanak színpadra a megújult Német Színházban Szekszárdon

MTI, kozbeszerzes.hu

2016.09.29. 12:27 - Antal Zsófia

A harminc éve működő színház jól szigetelt nyílászárókat, székeket és hangtechnikát kapott, emellett megszépült a homlokzat és a főbejárat üvegajtaja is új.

Hirdetés

Szerdán nyílt meg a felújított Magyarországi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn - DBU) Szekszárdon. A DBU Magyarország egyetlen hivatásos, német nyelven játszó színháza, amely 30 éve működik Tolna megye székhelyén. Fő feladatának a német nyelv ápolását és a magyarországi németség kulturális értékeinek megőrzését tekinti, emellett a német kisebbség és a magyar lakosság közötti kulturális párbeszéd fóruma is.

Szecessziós stílusú épületének felújítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma 200 millió forinttal, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 14 millió forinttal támogatta. A munkák során a szekszárdi Sz+C Stúdió Kft. kivitelezésében megújult az épület homlokzata, jól szigetelt nyílászárókat, a főbejáraton új üvegajtót építettek be. Kicserélték a 80 fős színházterem nézőtéri székeit, új hang- és fénytechnikával szerelték fel a termet. Megnövelhetővé vált a színpad, megújultak az előterek, az irodai épületszárny, és bővültek a színészöltözők is.

A társulat jelképesen Gotthold Ephraim Lessing 1779-ben írt Bölcs Náthán című drámájának előadásával nyitotta az évadot, mivel 1994-ben ezzel a darabbal indult jelenlegi helyén a DBU. A színház ebben az évadban körülbelül 60 előadást tervez. Készül egy iskolákban előadható Odüsszeia-adaptáció, színpadra állítják a Diótörő meséjét, illetve felújítják az Emil és a detektívek című előadást. Az év hátralévő részében műsoron marad többi között a 39 lépcsőfok című bűnügyi színjáték, a Júlia kisasszony és Székely Csaba Bányavirág című drámája. A német nyelvű előadásokat változatlanul magyar felirattal láthatják a nézők.

Mi épül?építőipari cégekSzekszárdszínházfelújítás

Hírlevél

Hirdetés