2024.03.29, Péntek
Egységes vízitúra-hálózat jöhet létre a Tiszán és mellékfolyóin
fotó: vizitura.com

Egységes vízitúra-hálózat jöhet létre a Tiszán és mellékfolyóin

MTI

2016.09.12. 10:00 - Antal Zsófia

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntése értelmében a Felső- és az Alsó-Tisza harminc vízitúra-megállóhelye újul meg, melyeket a jövőben további száznegyven követhet.

Hirdetés

EU-s forrásokból összesen 10 milliárd forint jut majd a gyalogos-, kerékpáros-, lovas-, vitorlás- és vízi turizmus összehangolására - jelentette be szombaton Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos, aki az M1 csatornának nyilatkozott a turisztikai fejlesztésekre kiírt Európai Uniós pályázatok végeredményéről.

„Eddig két pályázatról született pozitív döntés, ezek pedig a vízitúrázóknak kedveznek. A Felső- és az Alsó-Tisza mentén harminc megállóhely korszerűsödik, de a következő években a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ) együttműködve további 140 megállópont fejlesztését tervezzük" - nyilatkozta Révész.

A harminc megállóhelyet konzorciumvezetőként az MKKSZ fejlesztheti a megítélt 800 millió forintból. A szövetség a vízitúra-útvonalak mentén működő önkormányzatokkal és egyesületekkel együttműködve pályázott az összegre.

„A fejlesztések célja, hogy minden megállóhelyen egységes szolgáltatási csomag alakuljon ki. A konkrét projektben szereplő harminc megállóhely mindegyike alkalmas lesz arra, hogy kiszámíthatóan szolgálja ki a vízitúrázók alapvető igényeit" - mondta a pályázatok benyújtásáért felelős Sportrendszer Nonprofit Kft. képviseletében Antal Ferenc az M1-nek.

A fejlesztésekből a Tisza úgynevezett ráhordó hálózatait jelentő kisebb folyók, a Bodrog, a Bódva és az Öreg-Túr megállóhelyei sem maradnak ki. Ezekre a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatai biztosíthatják majd a forrást. Az összehangolt fejlesztések eredményeként először Észak-Kelet-Magyarországon jöhet létre egységes vízitúra-hálózat a következő években.

Mi épül?Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)turizmusTisza

Hírlevél

Hirdetés