2024.04.19, Péntek
Három pályával épül újjá a 19. századi Nemzeti Lovarda
magyarepitok.hu

Három pályával épül újjá a 19. századi Nemzeti Lovarda

magyarepitok.hu

2016.09.07. 13:29 - Antal Zsófia

A Westbau megkezdte a 2,5 milliárdos beruházás kivitelezését, a 4,5 hektáros lovasközpont jövő nyárra készül el.

Hirdetés

A 8. kerületben elkezdődött az 1800-as évek végén épült Nemzeti Lovarda rekonstruálása és bővítése. A Kerepesi út mellett lévő, második világháborúban megrongálódott épület telkén a helyreállítás után helyet kap:

  • egy négy évszakos-, egy díjugrató- és egy gyakorlópálya,
  • 2 fedeles lovarda,
  • 4 karám, 176 istálló,
  • jártatógép, futószáras kör, állatorvosi kezelő,
  • irodák, raktárak, konferenciatermek és szociális helyiségek.

A Magyar Nemezeti Vagyonkezelő Zrt. beruházása keretén belül nemcsak megújulnak, de funkciójukat tekintve bővülnek is a lovarda egyes részei, például a műemléki védettségű főépület. A „Kóbli” visszanyeri klasszikus klubház jellegét, továbbá egy 770 négyzetméteres tudásközpont is megépül. A terület rekonstrukciója nemcsak a lovas sportnak, hanem az ökoturizmusnak, a humán gyógyításnak, s a lovas színházon keresztül még a kulturális életnek is kedvezni fog.

A kivitelező a W-F Nemzeti Lovarda Konzorcium, melynek vezető társasága a West Hungária Bau Kft. (WHB), a másik tag pedig a Fejér-B.Á.L. Zrt. A szerződésben rögzített feladatokra 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre, melyen felül a Közbeszerzési Értesítő szerint külön opciós tételként került meghatározásra a gazdasági épületek tetőszerkezetén elhelyezhető 35 kW teljesítményű napelemes kiserőmű.

A WHB cégcsoport tulajdonosa, Paár Attila kiemelte: „A lovaglás és a lovak szeretete kultúránk része. Minden rekonstrukciós munkánknál kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a múlt és a hagyományok tiszteletével, korhű megvalósítással alkossunk maradandót. Ezért is megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehetünk az ország egyik legnagyobb lovardájának megújításában.”

Szintén a WHB építheti újjá a budai vár lovardáját, amit a Nemzeti Lovardához hasonlóan 2017 nyarán adhatnak át.

műemlékfelújításWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Fejér-B.Á.L. Zrt.Mi épül?

Hírlevél

Hirdetés