2024.04.19, Péntek
Japán rugógyártó költözött a tatai ipari parkba
MTI

Japán rugógyártó költözött a tatai ipari parkba

MTI

2016.09.20. 12:08 - Antal Zsófia

100 új munkahely jött létre Tatán, miután az NHK Spring Hungary 11 milliárd forintot ruházott be új üzemének felépítésébe. Célja évi 3,5 millió lengéscsillapító rugó legyártása.

Hirdetés

Átadták a japán rugógyártó NHK Spring Hungary első európai termelőüzemét a tatai ipari parkban kedden. A beruházás értéke 11 milliárd forint, amelyhez a magyar állam 886 millió forintos támogatást nyújtott.

A társaság egy nyolc hektáros területet vásárolt a tatai ipari parkban, amelyen első ütemben egy 12 ezer négyzetméteres csarnokot építettek fel 11 hónap alatt. A vállalat 2016 szeptemberében 32 főt foglalkoztat - áll az NHK az avatás alkalmából kiadott tájékoztatójában. Már az első ütem megvalósulása újabb 100 embernek biztosít munkát, s az üzemben 2020-ra évente 3 és fél millió lengéscsillapító rugó és 1,2 millió stabilizátorrúd előállítását tervezik.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára másfél évvel ezelőtt személyesen találkozott Tokióban az NHK vezetésével, ezt követően választották Magyarországot.

A kiszemelt Tatabánya és Tata közül a kormány a kisebb várost támogatta, mert a megyeszékhelyen már több befektető is megjelent, így a japán vállalat végül Tatán telepedett le. Kacujuki Nisioka, az NHK Spring Hungary ügyvezető igazgatója elmondta: ez a vállalat első európai termelő üzeme, korábban csak egy spanyolországi vegyesvállalaton keresztül jutottak el az általuk gyártott rugók Európába.

Honlapja szerint az anyagcég, a japán NHK Spring 1939 óta van jelen a piacon, alkalmazottainak száma meghaladja a 20 ezret. Termékeik között megtalálhatók az autóipari rugók, a vasúti alkatrészek, a beléptetőrendszerek, a parkolóházak rendszerei és a számítástechnikai alkatrészek. A 2014-es adatok szerint a társaság árbevétele 570 milliárd jen (1311 milliárd forint) volt.

munkahelyekMi épül?Tataipari parküzemépítés

Hírlevél

Hirdetés