2024.04.19, Péntek
Cargo City: új légiáru-központ épül Ferihegyen
(kép: vecseshirek.hu)

Cargo City: új légiáru-központ épül Ferihegyen

airportal.hu

2016.10.15. 09:17 - Hegedűs Gergely

Az utasforgalomhoz hasonlóan a légi teherforgalom is dinamikusan nő, így a szálloda-, parkoló-, vasútfejlesztés és csarnoképítés mellett újabb beruházás indul a Liszt Ferenc Reptéren.

Hirdetés

Új légiáru-bázis épül Ferihegyen a reptér 2-es terminálja melletti fejlesztési területen – írja az airportal.hu. Az úgynevezett Cargo City létrehozását az indokolja, hogy a Liszt Ferenc Reptérnek jelentősen megnőtt a teheráru forgalma. Szárnyal a hagyományos légi teheráru, a futárcégek által kezelt árumennyiség is rohamosan növekszik. Szeptemberben először lépte át a havi 10 ezer tonnát a budapesti repülőtéren kezelt cargo áru mennyisége, ami több mint 33 %-os növekedés tavaly szeptemberhez képest. Az éves mennyiség idén várhatóan meghaladja a 100 ezer tonnát. Az új, dedikált légiáru bázis, a Cargo City nevű létesítmény megépítése 2018-ra várható.
 

Azonnali fejlesztések is lesznek

René Droese, a a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetőjének, a Budapest Airportnak az ingatlangazdálkodási igazgatója elmondta, már tárgyalnak a potenciális bérlőkkel, „akik két éven belül a jelenlegi létesítmények helyett egy minden igényt kielégítő, világszínvonalú légiáru központban kezdhetik meg a munkát.”

A Cargo City megépüléséig a jelenlegi infrastruktúrán hajtanak végre fejlesztéseket annak érdekében, hogy a repülőtér megfeleljen a növekvő igényeknek és a forgalom bővülésének. A legtöbb légiáru kiszolgálását végző Çelebi például a jelenleginél kétezer négyzetméterrel nagyobb raktárat vehet birtokba hamarosan, ahol jobb környezet és megnövelt cargo biztonsági ellenőrzési kapacitás is segíti a cargo export kezelést.

 

Mi minden épül Ferihegyen?

A megnövekedett igények kielégítését szolgálja egy új logisztikai központ építése is. A 13 ezer négyzetméteres csarnok építése már megkezdődött, az épületet a DHL használja majd. A tervezett ferihegyi fejlesztések más területeket is érintenek: az utasforgalom növekedésére 5200 négyzetméteres szálloda építésével reagált a Budapest Airport, emellett hatszáz férőhellyel bővülnek a parkolók. A reptér jobb elérhetőségét egy vasúti beruházás szolgálja. Eszerint a Budapest-Debrecen vasútvonal kap majd egy toldást, az úgynevezett hurokleágazás Kőbánya-Kispestről indulva éri el a repülőtér 2-es terminálját, majd Monornál tér vissza a fővonalra.

közlekedésfejlesztésMi épül?Liszt Ferenc repülőtér

Hírlevél

Hirdetés