2024.05.25, Szombat
Sisak helyett újra torony kerül az ortodox székesegyházra
MTI

Sisak helyett újra torony kerül az ortodox székesegyházra

orientpress.hu

2016.10.25. 11:21 - Antal Zsófia

A kormány százmillió forinttal támogatja a budapesti Petőfi téren álló Nagyboldogasszony magyar ortodox székesegyház déli tornyának újjáépítését, mely a második világháborúban, Budapest ostroma alatt omlott le.

Hirdetés

Az újjáépítésről szóló szerződést hétfőn írta alá Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Tyihon podolszki püspök, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzója.

Bulah Szvjatoszlav lelkész, az egyházmegye kormányzó főpapjának tanácsosa elmondta: a templomot jelenleg két közösség, egy néhány száz tagú magyar és egy ugyanekkora szláv, főként orosz, ukrán, fehérorosz hívekből álló egyházközség használja. Ennek megfelelően magyar és ószláv nyelven tartják istentiszteleteiket.

Tyihon podolszki püspök a támogatást megköszönve kiemelte, hogy az egyház sok évtizedes álma válhat végre valóra a torony helyreállításával. A templomtorony hiánya torzítja a városképet – tette hozzá, majd reményét fejezte ki, hogy az újra régi fényében pompázó épület visszahat majd a benne imádkozók lelkére is.

 

Az eredeti tornyot Ybl Miklós tervezte

A 18. században Pesten letelepedett görög és macedón kereskedők 1785-ben határozták el, hogy saját templomot építtetnek. Az építési engedélyt 1790-ben sikerült megszerezniük, ennek birtokában vásárolták meg a piaristák Duna-parti telkét a rajta álló kollégiummal együtt. Az épület terveit Jung József építész készítette, de az eredeti tervet kétszer is átdolgoztatták. Az 1801-ben felszentelt templom tornyai befejezetlenül maradtak, ezért az egyházközség 1873-ban Ybl Miklós tervei szerint készíttette el a két toronysisakot.

A második világháborúban súlyosan megsérült templomot 1946-ban elkezdték felújítani, de a munkálatok 1949-ben abbamaradtak. 1953-ban tatarozták a homlokzatát, 1972-től pedig – a déli torony kivételével – végbement a templom teljes külső helyreállítása. A belső restaurálás 1991–1996 között zajlott. A déli torony újjáépítése, a hiányzó szint visszaépítésével 2008-ban kezdődött, a jelenleg a tornyon látható sisakot 2010-ben helyezték fel.

Mi épül?templomfelújítás

Hírlevél

Hirdetés