2024.06.25, Kedd
NATO-parancsnokság létesült Székesfehérváron
MTI

NATO-parancsnokság létesült Székesfehérváron

MTI

2016.11.21. 10:08 - Antal Zsófia

A katonai bázishoz szükséges felújítási munka és eszközbeszerzés 1,2 milliárd forintból valósult meg. A létesítmény feladata a NATO magas készenlétű erőinek fogadása, valamint gyors és hatékony bevetésük elősegítése.

Hirdetés

Pénteken átadták a Magyarországon települt NATO Erőket Integráló Elem (NATO Force Integration Unit - NFIU) bázisát Székesfehérváron, a Nagysándor József laktanya területén. Salvatore Farina vezérezredes, a NATO összhaderőnemi parancsnokságának parancsnoka felidézte, hogy Magyarország másfél éve, 2015 februárjában kérte az NFIU létrehozását, amely rekordgyorsasággal készült el. Az új NFIU elem elősegíti majd a reagáló erők kijutását a műveleti területekre, felderítést, hírszerzést végez és előretolt információs központként segíti az egész NATO munkáját.

Simicskó István honvédelmi miniszter a megnyitón elmondta, hogy az egység fő feladata a különböző nemzetközi hadgyakorlatok előkészítése, azok végrehajtásában való részvétel, valamint esetleges válsághelyzetek kialakulásakor megfelelő válaszlépések előkészítése, koordinálása. Garas László ezredes lett a magyarországi, 43 fős NFIU parancsnoka és a szervezetben a magyar katonák mellé az Egyesült Államok, Lengyelország, Litvánia, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia is delegált tagokat.

Az irodaépület a felújítás előtt (fotó: szekesfehervar.hu)

Garas László NFIU parancsnok elmondta: a parancsnokság épületének teljes felújítása, a berendezési tárgyakkal, valamint hét új járművel együtt összesen 1,2 milliárd forintból valósult meg, melynek 80 százalékát a NATO, míg 20 százalékát Magyarország finanszírozta. A fenntartás már kizárólag hazánk felelőssége, a következő évre 180 millió forint van betervezve erre a célra. A katonák a legmodernebb informatikai és híradástechnikai eszközöket használják majd, emellett NATO titkos- és nyílt-, illetve nemzeti titkos- és nyílt vonallal is rendelkeznek, vagyis minden fontos információ birtokában lesznek.

Ernest J. Herold, a NATO védelmi beruházásért felelős főtitkár helyettese kiemelte: az NFIU élő példa arra, hogy Magyarország milyen fontos szerepet játszik a NATO-ban, egyúttal megmutatja az ország jövőbeni szerepét is a szövetségen belül. Hét hasonló parancsnokság már megnyílt Európában, és ezek mindegyike hozzájárult a NATO-erők készültségének erősítéséhez.

Mi épül?épületfelújításSzékesfehérvárkatonai létesítmény

Hírlevél

Hirdetés