2024.04.24, Szerda
Állami adatközpont építése kezdődött el Gödön
centralcolo.com

Állami adatközpont építése kezdődött el Gödön

MTI

2016.12.09. 13:06 - Antal Zsófia

A 10 milliárd forintos informatikai beruházás segítségével feltárhatóvá válnak a kormányzati adathalmazban rejlő összefüggések. A központ emellett piaci megrendeléseket is kiszolgál majd.

Hirdetés

Az egységes kormányzati adatkezelés megvalósítását szolgáló központ építése kezdődött pénteken Gödön: letették az MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt. nemzetközi biztonsági minősítéssel rendelkező adatközpontjának alapkövét. A beruházás 2017 harmadik negyedévében készül el.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára felhívta rá a figyelmet, hogy a több mint 10 milliárd forintból megvalósuló beruházás a modern közigazgatáshoz, a gyorsabb és hatékonyabb ügyfélkiszolgáláshoz járul hozzá azáltal, hogy összeköthetővé teszi a begyűjtött adatokat. Láthatóvá válik például, hogy hol mennyi építési engedélyt adnak be, és ebből milyen következtetéseket érdemes levonni a következő évre. Mindez javítja az ország, a gazdaság reakcióképességét, hosszú távon pedig a versenyképességet is.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára ismertette, hogy a gödi adatközpontban elsősorban állami adatvagyont helyeznek el. A központ a kormányzati, valamint az állami tulajdonú vállalatok legmagasabb szintű adatkezelési igényeit szolgálja majd ki.

Krénusz Kornél, az MVM NET Zrt. vezérigazgatója szerint Magyarország és a régió legmodernebb és legbiztonságosabb adatközpontjának építése kezdődött el. A létesítmény - Magyarországon egyedülállóan - megfelel a független Uptime Institute legmagasabb biztonsági szabványainak. Az adatközpont a MAVIR Zrt. egyik alállomásának közvetlen szomszédságában épül, ami lehetővé teszi a biztonságos energiaellátást. A vállalat az állami infrastruktúra adatkezelési igényeinek kiszolgálása mellett piaci megrendelésekre is számít.

Mi épül?Göd

Hírlevél

Hirdetés