2024.07.20, Szombat
Talajvíztisztító rendszer épül ki Borsod megyében
panoramio.com

Talajvíztisztító rendszer épül ki Borsod megyében

MTI

2016.12.17. 14:27 - Antal Zsófia

Jövőre kezdi meg az építkezést Tiszapalkonyán a Mol és a Mol Petrolkémia. Céljuk, hogy az évtizedekkel korábban, a jogelődök működése során keletkezett ipari szennyeződéseket teljesen eltüntessék a talajvízből.

Hirdetés

A Mol Nyrt. és a Mol Petrolkémia Zrt. beszámolója szerint a Borsod megyei faluban építendő talajvízvédelmi rendszer egy hetven vízkitermelő kútból álló kútsorból és a hozzá kapcsolódó vízvezeték hálózatból áll. Működésének lényege, hogy a kutak felszívják a talajvizet, amelyet a hozzájuk tartozó csővezetékeken keresztül a Mol szennyvíztisztítójába szállítják. A tervek szerint a teljesen automatikusan működő rendszer az évek folyamán megtisztítja a talajvizet az ipari szennyeződésektől.

A kutakat Tiszapalkonya nyugati határánál létesítik, jelenleg a nyomvonalon a próbafúrásokat végzik. A kiépítés  januárban kezdődik és várhatóan június 30-ig tart.


A környező ásott kutakat lezárják

A két cég mint jogutód kezdte meg a munkát az évtizedekkel ezelőtti, a TVK-TIFO vállalatok ipari komplexumának területén keletkezett szennyeződések teljes eltávolítására irányuló átfogó, stratégiai program részeként. A hatósági kötelezésnek megfelelően a beavatkozás célja egyebek mellett, hogy javítsa a környezet állapotát a szennyeződések terjedésének megállításával és teljes megszüntetésével.

A mintavételek eredményei alapján a későbbiekben lehet megmondani, meddig szükséges a rendszer használata. A köztes időben – akárcsak eddig – a lakosság és a környezet nincs kitéve semmilyen, az ipari szennyeződések jelenlétéből eredő veszélynek, mert azok jelentősen a határértékek alatt vannak. A vízvédelmi rendszer a megelőzést szolgálja.

A hatékonyabb működés és az egészségügyi kockázatok teljes kizárása érdekében a Tiszapalkonya határán lévő ásott kutakat le kell zárni az érintett telkeken. A Mol és a Mol Petrolkémia egyeztet a lakosokkal és kompenzálja a kerti locsolásra felhasznált megnövekedett ivóvízmennyiségből fakadó költségeket. Három év elteltével a lezárás szükségességét felülvizsgálják majd, kedvező eredmények esetén pedig feloldják.

Mi épül?szennyvízkörnyezetvédelmi beruházásTiszapalkonya

Hírlevél

Hirdetés