2024.05.11, Szombat
A Magyar Építő építi újjá a Lónyay-Hatvany-villát a vár oldalában

A Magyar Építő építi újjá a Lónyay-Hatvany-villát a vár oldalában

magyarepitok.hu

2017.04.25. 16:14 - Hegedűs Gergely

A 2000-es években félbe maradt munka folytatásával a budai vár 143 éves épülete születik újjá.

Hirdetés

Eredményt hirdettek a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) által a Lónyay-Hatvany villára kiírt közbeszerzésben. A budai vár oldalában a Csónak utca 1. szám alatti ingatlan kivitelezésének második ütemét a Magyar Építő Zrt. végzi el.

A kiírás szerint a villaépületben művészeti galéria és étterem jön létre, ugyanakkor a befektető korábban arról tájékoztatott, hogy konferencia- és rendezvényközpont is lesz a háromemeletes épületben.

A villa eredetileg Ybl Miklós tervei alapján, gróf Lónyay Menyhért, a kiegyezés utáni első magyar kormány pénzügyminiszterének megbízásából készült 1872-ben. A második világháborúban az épület bombatámadásban teljesen megsemmisült. A Vár rekonstrukciója során sem állították helyre, a telek üresen maradt, ám 2000 és 2007 között elindult az újjáépítés. A homlokzat ekkor elnyerte végleges állapotát, ám a munka félbe maradt, ezt hivatott most befejezni a magyar magasépítés legrégebbi vállalata.

A hirdetmény szerint nettó 4,49 milliárd forintos beruházásban a tervezői és kivitelezési munkákat is el kell végeznie a nyertesnek az összesen 3000 ezer négyzetméteres ingatlanon, aminek a három emelete mellett további három süllyesztett szintje van.

Magyar Építő Zrt.műemlékfelújításMi épül?Budai vár

Hírlevél

Hirdetés