2024.06.22, Szombat
Korhű kávéházzal és színházi térrel újul meg a nyíregyházi Bencs-villa
nyiregyhaza.hu

Korhű kávéházzal és színházi térrel újul meg a nyíregyházi Bencs-villa

MTI

2017.04.05. 16:12 - Antal Zsófia

A 90 éves épületet uniós támogatásból újítják fel, a beruházás célja, hogy egy igazi művészeti alkotóteret hozzanak létre.

Hirdetés

Felújítják Nyíregyháza egyik legimpozánsabb épületét, a Bencs-villát – tájékoztatott a város önkormányzata szerdán. Az uniós támogatású beruházás a napokban kezdődik: az 1927-ben épült, jelenleg kulturális központként és vendégházként használt villa fejlesztését a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, 275 millió forintból végzik el.

A beruházás célja, hogy a villa igazi művészeti alkotóhellyé váljon, amelynek működésébe országosan elismert írók, festők, zenészek is bekapcsolódhatnak. A munkálatok befejeztével a Bencs-család életét, munkásságát tárlaton keresztül ismerhetik majd meg a látogatók úgy, hogy a korabeli nagypolgári élet jellemzőit a berendezési tárgyakban is megjelenítik.

A munka során:

  • A földszinten olyan teret alakítanak ki, amely nagyobb közönséget is be tud majd fogadni, így lehetőség lesz kamaraszínházi előadások megtartására.
  • A villában korhű kávéház, társalgó és lakosztályok is lesznek, ezzel lehetőség nyílik kulturális, tudományos és művelődési emlékek kiállítására.
  • A jelenleg még beépítetlen padlástérben műterem várja majd a látogatókat.
  • A villa kertjét eredeti állapotába állítják vissza.

A villa eddig kiállításoknak, előadó esteknek és konferenciáknak biztosított helyszínt, a felújítás idejére bezárják.

Bencs Kálmán (1918-1934) tizenhat évig, 1918 januárjától haláláig volt Nyíregyháza polgármestere. A család villája Várallyai Tibor építész tervei alapján épült kilencven évvel ezelőtt.

műemlékfelújításMi épül?NyíregyházaTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)művelődési házak

Hírlevél

Hirdetés