2024.07.27, Szombat

Hirdetés

„Nemzetközi viszonylatban is magas színvonalú a magyar légtechnika” – Vigh Gellért a Hónap Mérnöke
magyarepitok.hu

„Nemzetközi viszonylatban is magas színvonalú a magyar légtechnika” – Vigh Gellért a Hónap Mérnöke

magyarepitok.hu

2024.06.03. 10:04 - Móré Levente

Nem csak a magyar piacra, de a régióra is kiváló rálátása van a gépészmérnöknek, aki az oktatás, a professzionális terméktámogatás és az innovatív megoldások segítségével járult hozzá a Lindab Légtechnika széleskörű elismertségéhez. A májusi Hónap Mérnöke Vigh Gellért, a Lindab Kft. oktatási és fejlesztési vezetője és regionális fejlesztési vezetője.

Hirdetés

Több, mint 20 éve dolgozik a Lindab Kft. munkatársaként Vigh Gellért, a májusi Hónap Mérnöke, akivel a levegőminőség fontosságáról, annak egészségügyi, gazdasági hatásairól és kockázatairól, egy nemzetközi cég élenjáró piaci szereplővé válásáról, valamint egy gazdag mérnöki életútról is beszélgettünk.

 

 

Hogyan került a Lindabhoz?

Épületgépész szakon végeztem a BME-n, ahonnan azonnal a Lindabhoz kerültem sok évvel ezelőtt, így ez az első munkahelyem. Alapvetően CADvent tervezői tanácsadó pozícióra vettek fel, tehát már a kezdetekkor is tervezőkkel dolgozhattam – szoftver- és terméktámogatást nyújtottam nekik. Ahogy haladtak az évek, egyre több és szélesebb körű feladattal volt szerencsém foglalkozni, így karrieremben elmélyült a termékmenedzsment vonal is, ami azóta komoly része a tevékenységemnek. Amikor a Lindabhoz kerültem, még egyedül voltam ezen a területen, innen nőttünk az évek során egy jelenleg ötfős tervezőtámogató és termékmenedzsment csapattá.

 

Kifejezetten légtechnikával akart foglalkozni?

Informatikai középiskolába jelentkeztem, azonban nem sikerült jól a felvételi, így kerültem végül gépészeti vonalra, a gépészeti szakközépből pedig szinte evidensen a Műegyetemre tovább gépészmérnöknek. Specializációnak aztán az épületgépészetet és a gyártásautomatizálás szakirányt választottam – tudatosan két teljesen különálló területet. Végül aztán az épületgépészet lett a fő szakirányom, amit a Lindabnál kiválóan tudtam kamatoztatni.

Egyetemen is szerettem a légtechnikát, jó voltam benne, de talán nem feltétlenül ebbe az irányba indultam volna, ha nem a Lindabhoz kerülök. Kevésbé jellemző, hogy egy pályakezdő az első munkatapasztalatait a légtechnikában szerezze, inkább a fűtéstechnika, víz-csatorna szakterülete a gyakori. A légtechnika nehéz terület; mondhatjuk úgy is: nagyon könnyű elrontani. Azonban egy profi cégnél, kiváló lehetőség adódik tapasztalatszerzésre.

Nagyon jó a vállalatunknál, hogy folyamatosan lehet tanulni, és mindig voltak nemzetközi lehetőségeim, ezért sosem éreztem, hogy kevés lenne a tér számomra. Mára ez oda vezetett, hogy két pozícióm van: egyrészt oktatási és fejlesztési vezetőként a magyar csapatot irányítom, részben pedig a közép- és kelet-európai régióvezetővel is dolgozom regionális fejlesztési vezető pozícióban. Itthon a csapatommal segítjük a tervezőket terméktámogatással, a megfelelő légtechnikai megoldás kiválasztásával, méretezésekkel, oktatással, én pedig már három éve támogatom a környező országok lindabos kollégáit, hogy ki tudják aknázni a minőségi termékeinkben és szellőztetési megoldásainkban rejlő lehetőségeket.

 

Érdemes exportálni, amit Magyarországon alkalmaznak?

Igen, jó mintákat tudunk adni a cégeknek. Persze ez fordítva is igaz: minden országban van jó példa, amit érdemes egymástól átvenni. A Lindab svéd cégként elkötelezett a klímaváltozás hatásainak csökkentésében, hiszen ott ez társadalmi elvárás. A mi feladatunk pedig, hogy megismertessük az építőipar szereplőivel és a végfelhasználóval a Lindab fenntartható megoldásait, amelyek használatával műszakilag és gazdaságilag is jobb épületeink lesznek, a használóknak pedig jelentősen magasabb lesz a komfortszintje. Fontos, hogy a levegő kezelését a fenntarthatóság szűrőjén is vizsgáljuk. Ennek tudatos alkalmazásaa legtöbb helyen még csak kezdeti fázisban van, de mi a Lindabnál elkötelezettek és élenjárók vagyunk a témában.

Alapvetően ugyanazok a célok mindenhol: a lehető legnagyobb energiahatékonysággal, legkisebb karbon lábnyommal, gazdaságos üzemeltetés mellett a lehető legtisztább levegő megteremtése és fenntartása az épületeinkben.

Fontosnak tartjuk, hogy a projektekbe minél hamarabb bekapcsolódhassunk, a tervezőket már a kezdeti fázisban segíteni tudjuk egy az adott projekt egyedi igényeire szabott szellőztetési megoldással.

Ez minden szereplőnek előnyös, win-win szituáció. A tervezőnek nagy szakmai segítség, a végeredmény pedig a beruházónak egy magas műszaki tartalmú, akár minősített épület, amelyet jobban ki- vagy el tud adni; az üzemeltetőnek pedig egy gazdaságosan, energiahatékonyan üzemeltethető épület.   

A légtechnikai szakmában ismert és elismert a Lindab neve – ez nagy siker. Az a célunk, hogy a minőségi szellőztetési megoldásokat és azok pozitív gazdasági, környezeti és élettani hatásait hangsúlyozva, a beruházók és az üzemeltetők felé is szélesebb körben eljussanak a számukra is releváns, evidens és jól realizálható előnyök.

Konkrét termék- és szellőztetési megoldás javaslatok mellett oktatásokat, szakmai hátteret nyújtunk a projektekhez. Nagyon sikeresek voltak az utóbbi időben a csapatom által tartott online képzések. Emellett a BME-n, a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen is részt veszünk képzésekben. Gyakran felkérnek minket államvizsga-bizottsági tagnak is, ami mindig nagy öröm számunkra. Továbbá a Magyar Mérnöki Kamara felkérésére is tartottam akkreditált előadásokat mérnök kollégák részére, így is építve az épületgépész szakmát. E képzéseken, az elmúlt években több mint 1000 fő vett részt, ami azt gondolom, szép eredmény.

 

 

Mi az, amire igazán büszke?

Magát a tervezéstámogatást és a vele járó rendszert, folyamatokat nem én indítottam el a vállalatunknál. Azonban ennek funkciója mára nagymértékben bővült.

Az oktatás, illetve a komplexebb problémák megoldásának támogatása egyértelműen emelte a szakmai színvonalat. Ebbe a csapatommal az elmúlt években sok energiát fektettünk. Minden fejlesztésnél a hosszútávú hasznot nézzük, illetve azt, hogy a jövőt, illetve a jövő nemzedékét építjük ezáltal.

A szakmánkban kiemelten fontos a hitelesség. Az ember nem csak a saját termékeit kell, hogy ismerje és ismertesse a hallgatósággal, hanem a kapcsolódó szabványkörnyezetet és a bevált gyakorlati praktikákat is. Ezért az oktatásaink csak kisebb részben a termékeinkről, nagyobb részben a szakmáról szólnak. Nem ’termékpromóciót’ szeretnénk nyújtani a képzéseinken, hanem úgy építjük fel az oktatási anyagainkat, hogy azokból a mélyebb szakmai ismeretek elsajátíthatók legyenek. Fontos számunkra, hogy valódi szaktudást továbbítsunk, ezáltal is hozzájárulva az ágazat fejlődéséhez.

Úgy gondolom, a piacnak nagy szüksége van arra, amit csinálunk.

Sokszor hívnak fel egy-egy átfogóbb szakmai kérdéssel iránymutatásért. Ezt a bizalmat hosszú idő volt felépíteni, azonban a tervezők is örömmel fogadják a tanácsainkat bármilyen légtechnikai témában.

Nagyon szép és szakmailag is kimagasló projekteken dolgozhattunk így az elmúlt évek alatt: a Lego beruházását nagyon szerettük, de a Magyar Telekom székház, a Green Court Offices, illetve a Liberty irodaházakat is nagyon kedveltem. Segítettünk a Magyar Zene Házában is a befúvók kiválasztásában, továbbá a Mol Campus építésénél is Lindab termékeket alkalmaztak. Emellett rengeteg hazai, nagy volumenű és akár kisebb projekttel is tudnám folytatni a sort.

Elég nagy a szakmai reputációnk, a Lindab Légtechnika elismert szereplő a piacon. Különösen abból az irányból nagy érdem ez, hogy a magyarországi légtechnikai szakma közép-európai viszonylatban is előremutató, sok szempontból magas szinten állunk nemzetközi viszonylatban is. Jó volt tehát az alap, amit azonban sikerült jelentősen továbbfejleszteni:

van olyan kérdés, ahol egyértelműen a Lindab hatására emelkedtek meg a szakmai elvárások. Például a légtömörséget a magyar piacon mi emeltük magasabb szintre.

Karrierem kapcsán büszke vagyok arra, hogy a szakma is elismeri a munkásságomat. Tavaly megkaptam az Év Épületgépész Mérnöke díjat, melyet az OMÉN zárórendezvényén vehettem át decemberben. Azt gondolom, e sikerhez is nagymértékben hozzájárult a jó csapat, a támogató környezet és a professzionális, műszakilag is magas szinten lévő nemzetközi vállalati háttér.

 

Mi várható a közeljövőben?

Most két kedvenc témám van: az aktív klímagerendák csoportja az egyik, ami ugyan nem ismeretlen már hazánkban, de hatalmas potenciál van még benne; másrészt Magyarországon még gyerekcipőben jár, a cseheknél ugyanakkor nagyon erős a változó térfogatáramú eszközök és az igényvezérelt szellőztetés alkalmazása. Mindkettő nagyon sokat segíthet az energiafelhasználás csökkentésében, fenntarthatóbb épületek létrehozásában.

A változó térfogatáram lényege, hogy nem kell mindig ugyanannyi levegőt bejuttatni egy helyiségbe. A mennyiségi igény függ attól, hogy hányan és mikor tartózkodnak az adott helyiségben. Így lehet csökkenteni a befújt levegő mennyiségét, a ventilátor mérsékelt üzemével pedig jelentősen csökkenthető az energiafelhasználás, azaz alacsonyabb lesz az üzemeltetési költség.

Másik kedvenc termékcsoportom az aktív klímagerenda, ami egy hőcserélővel rendelkező hűtő-fűtő egység, friss levegő csatlakozással. Az eszköz a friss levegővel hoz létre légáramot a gerendán belül, amit aztán oldalirányba befúj a légtérbe, így oldva meg a hűtést vagy fűtést. Ez sokkal energia- és költségtakarékosabb, mint sok más megoldás a piacon.

 

 

Miért számít, hogy milyen levegő jut be a légtérbe?

Azzal szoktuk kezdeni az erről szóló prezentációkat, hogy vajon hány kilogramm ételt, folyadékot és levegőt vesz magához az ember egy nap; illetve hány percig bírja az ember élelem, ivóvíz vagy levegő nélkül?

Élelem nélkül három hétig, víz nélkül akár három napig is kibírjuk, de levegő nélkül nagyjából három percig.

Egy nap átlagosan 20 kg levegőt ‘fogyasztunk el - lényegesen többet, mint táplálékot. A levegő tehát nagyon fontos, különösen abban a tekintetben, hogy életünk nagyrészét beltérben töltjük (otthon, iskolában, munkahelyen vagy épp edzőteremben), mégsem foglalkozunk kellően azzal, hogy megfelelően szellőztessünk és jó minőségű levegőt lélegezzünk be. A rossz minőségű beltéri levegő árt az egészségünknek, de a teljesítőképeségünkre, közérzetünkre is hatással van.

Amennyiben a lakóépületeinket alaposan szigeteljük, nagyon megéri a mesterséges szellőztetésen is gondolkodni, hiszen megfelelő légtechnika nélkül gombásodás, penészesedés indul el. Fontos, hogy hővisszanyerős rendszert építsünk ki, mert ezzel kiküszöbölhető, hogy túl sok energiát pazaroljunk. Felmerülhet megtérülés kérdése, de a fő szempont a komfort kell legyen. Gondoljunk csak bele: száz éve a WC is kint volt a házakon kívül, amiket beraktunk a lakásokba. A megtérülés itt is a komfortszintünk emelkedésében érhető tetten.

 

Mivel tölti szívesen az idejét amikor nem dolgozik?

Utazással. Szerencsés vagyok, mert a munkám során is van lehetőségem utazni, de azon kívül is szívesen hódolok ennek a hobbimnak. Szeretek futni, heti többször igyekszem teljesíteni a kitűzött távot. A szívem másik csücske a női röplabda: a Vasas Óbuda szurkolótábor egyik oszlopos tagja vagyok, minden meccsen igyekszem ott lenni és biztatni a csapatot a győzelem felé vezető úton, bárhol játszanak is. Fontosnak tartom ezt a pozitív szemléletet a siker eléréséhez itt is, csakúgy, mint a csapatom vezetése során.

 

Hónap MérnökeLindabinterjúHónap Mérnökelégtechnikaépületgépészet

Hírlevél

Hirdetés

Ajánló