2024.07.16, Kedd
Megújult az ország leglátogatottabb egytermes mozija
A Gróf. I. Festetics György Művelődési Központ épülete, a ház alsó szintjén található a mozi (fotó: MTI)

Megújult az ország leglátogatottabb egytermes mozija

MTI

2017.04.10. 15:07 - Antal Zsófia

Belső átalakítások után hétfőn új névvel nyitották újra a hévízi Fontana Filmszínházat, mely ezentúl Honthy Hanna nevét viseli, s több mint 50 ezres éves látogatószámmal büszkélkedhet.

Hirdetés

Papp Gábor, Hévíz polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: a 2010 körül az alacsony nézőszám miatt még bezárással fenyegetett mozi kép- és hangtechnikáját 2011-ben 35 millió forint beruházással digitalizálták és 3D-s vetítésekre is alkalmassá tették, illetve klimatizálták a nézőteret. Helyes volt az önkormányzat döntése a mozi megmentéséről, mert ezt követően évről évre emelkedett a nézőszám Fontana Filmszínházban. A múlt év végén már meghaladta az 50 ezret a látogatók száma, amivel Magyarország leglátogatottabb egytermes mozijának számít.

A megújult Fontana Filmszínház előtere (fotó: MTI)

Az elmúlt négy hétben 15 millió forintból kicserélték a széksorokat, illetve bővítették a férőhelyek számát: az eddigi 104 helyett most 130 ülőhelyet tudnak kínálni. A kerekesszékesek számára is alakítottak ki helyeket, illetve egy sorban olyan szélső székeket építettek be, amelyeknek felhajtható a karfája, így a mozgássérültek könnyebben helyet foglalnak. Mindezek mellett a vészkijáratokat is akadálymentessé tették. Ez utóbbi beruházások nagyon fontosak, mert Hévízre számos mozgássérült látogat, így számukra is tudnak szórakozási lehetőséget biztosítani.

A jobb láthatóság érdekében a terem lejtését is módosították, illetve egy méterrel hátrébb helyezték a vetítővásznat. Így arra is mód van, hogy a korábbiakhoz hasonlóan pódium-előadásokat tarthassanak a moziteremben.

 

A mozi a boldog békeidőkre emlékeztet

Papp Gábor azt is elmondta: a hévízi moziteremnek nevet is kívántak adni, ezért olyan személyiséget kerestek, aki kötődik a filmszínház funkcióihoz, illetve a városhoz és a „boldog békeidőkhöz”. A választás így esett Honthy Hannára, akinek a nevét hétfőtől viseli a moziterem.

A megújult hévízi Fontana Filmszínház nagyterme az átadó előtt (fotó: MTI)

Szaknyéri András, a filmszínház vezetője elmondta: a filmszínház jelenlegi épületét 1985-ben adták át. Mozija azonban már 105 éve van Hévíznek, bár az 1902-es indulás óta többször is változott a helyszíne.

Hévízen hétfőtől „moziszékfoglaló” hetet tartanak a látogatóknak, akik némafilmet is nézhetnek zongorakísérettel, levetítik az Oscar-díjas Mindenki című filmet, illetve előadásokkal is várják a nézőket.

Mi épül?Hévízmozi

Hírlevél

Hirdetés