2024.03.28, Csütörtök
Fazekasműhelyt és sörfőzdét alakítanak ki a tatai Kőfaragó-házban
tata.hu

Fazekasműhelyt és sörfőzdét alakítanak ki a tatai Kőfaragó-házban

MTI

2017.06.09. 14:27 - Antal Zsófia

A történelmi épületet és környezetét kézműves és ökoturisztikai központtá változtatják a TOP forrásainak segítségével.

Hirdetés

A tatai önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 350 millió forintos támogatást kap a Kőfaragó-ház kézműves és ökoturisztikai központtá alakítására. A projekt egy a Komárom-Esztergom megyében a TOP keretében támogatást kapott nyolcvanból, támogatási szerződését pénteken Tatán írta alá Michl József polgármester és Wurczer Irén, a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságának vezetője.

A polgármester elmondta, a házban bemutatják a tatai fazekasság hagyományait, valamint kézműves sörfőzdét és gyümölcsaszalót alakítanak ki. Létrehoznak továbbá egy működő fazekasműhelyt és egy kisebb vendéglátóhelyet. Felújítják a Kőfaragó-ház szomszédságában lévő söréttornyot is és az épületet újra kilátóvá alakítják. A torony belsejében kiállítóteret rendeznek be és mellette játszóteret hoznak létre.

Restaurálják továbbá a Kálvária dombon lévő Golgota szoborcsoportot és felújítják az ELTE Szabadtéri Geológiai Múzeumának sziklasétányát, mely több mint 100 millió év földtörténeti eseményeit rögzíti. A fejlesztésekhez az önkormányzat 57 millió forintos önerővel járul hozzá.

 

A több mint 200 éves épület jelenlegi helyzete méltatlan múltjához

A Kőfaragó ház 1790-ben épült, a Fazekas utca 62. szám alatt található. Az épületben egykor az Eszterházyak kőfaragói laktak, ma romos állapotban van. Jellegzetessége a tardosi vörös mészkőből készült lábazat, ablakkeretek és kőpárkányok.

Közelében magasodik Magyarország két söréttornyának egyike: az 1939-ben emelt épület belsejében a kiöntött olvadt ólomcseppek lehullva a felületi feszültségtől gömb alakot vettek fel, majd megszilárdultak.

műemlékfelújításMi épül?TataTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)kilátókökoturizmus

Hírlevél

Hirdetés