2024.04.25, Csütörtök
Megkezdődött a 11 milliárdos dunaföldvári papírgyár építése
(kép: MTI)

Megkezdődött a 11 milliárdos dunaföldvári papírgyár építése

mti, magyarepitok.hu

2017.06.13. 08:36 - Hegedűs Gergely

A magyar Vajda-Papír beruházásában 23 ezer négyzetméteres új gyáregység teremti meg a hazai alapanyaggyártást.

Hirdetés

Letették a Vajda-Papír Kft. új papírgyártó üzemének alapkövét Dunaföldvár ipari parkjában. A 11 milliárd forintos zöldmezős beruházásban 20 hektáros területen 23 ezer négyzetméteres üzem épül a szállítmányozás mellett mély- és magasépítéssel is foglalkozó, isaszegi Scorpio-Trans Kft. kivitelezésében.

A magyar tulajdonú Vajda-Papír gyára jövő februárra készül el, mintegy 35-40 ezer tonna papíralapanyagot állítanak majd benne elő, száz főt foglalkoztatva. Vajda Attila, a társaság ügyvezetője elmondta, az üzemben a környezetvédelem és az energiahatékonyság szempontjából a legmodernebb, osztrák technológiával dolgoznak majd.


Félezernél is több munkavállaló

Ahogy azt korábban is megírtuk, a beruházás célja az eddig teljesen importból származó alapanyag hazai előállítása. Az új gyáregységgel a cég papírfeldolgozása és papírgyártása együttesen százezer tonnára nő, az alapanyag felét biztosítják majd innen. A társaság foglalkoztatottjainak összlétszáma meghaladja majd az ötszázat.

Az alapkőletételen részt vevő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelezte, a kormány 4,5 milliárd forinttal támogatja a beruházást a nagyvállalati támogatási program forrásaiból. A tárcavezető elmondta, az elmúlt években komoly teljesítmény elért, de az európai uniós forrásokból kiszoruló magyar cégek növekedését segítő, hazai támogatású program egyre inkább beváltja a hozzáfűzött reményeket.


Tíz százalékos növekedést céloztak be

A Vajda-Papírt 1999-ben családi kisvállalkozásként alapították, a hazai terjeszkedés után 2013-ban Lengyelországban és Norvégiában is céget alapított. Utóbbi, a Vajda-Papír Skandinávia norvégiai üzeme 25 ezer tonnás kapacitással működik. „Az utóbbi években három kontinens húsz országába exportáljuk termékeinket, meghatározó szereplők vagyunk a magyar és a skandináv piacon” - mondta az ügyvezető.

A társaság az idén a 2016-os, 26 milliárd forinthoz hasonló nagyságrendű nettó árbevételt tervez, amely 2018-ban a dunaföldvári beruházásnak köszönhetően tíz százalékkal nőhet. A vezető beszédéből az is kiderült, cége 2016-ban, ötmilliárd forint adót és járulékot fizetett be a költségvetésbe.

Mi épül?papíriparDunaföldvár

Hírlevél

Hirdetés