2023.09.21, Csütörtök
Akár 9 ezer tonna elektronikai hulladéktól is megszabadíthat az Etén épülő bontó
illusztráció

Akár 9 ezer tonna elektronikai hulladéktól is megszabadíthat az Etén épülő bontó

MTI

2017.07.05. 13:17 - Antal Zsófia

Közmunkások bevonásával, várhatóan 30 éven át tervezi működtetni az önkormányzat a létesítményt, melynek 150 fős beszállítói körével már megállapodtak.

Hirdetés

A Komárom-Esztergom megyei Ete község önkormányzata 102 millió forint ráfordításával elektronikaihulladék-bontót alakít ki. A beruházás forrását a Belügyminisztérium pályázatán nyerte el a település - mondta el Rohonczi László polgármester.

Az üzemet egy tágas udvarral rendelkező korábbi lakóházban alakítja ki a község, a ház mellé egy csarnokot, valamint tárolókat építenek. A település a bontó létrehozásához közmunkásokkal végezteti el az új épületek alapjainak ásását, a kerítések építését és a tereprendezést - ismertette a polgármester.

Az elnyert összeg tartalmazza a közmunkások bérének támogatását is a bontó működésének első évében, de az önkormányzat 25-30 éves működési idővel számol – tette hozzá Rohonczi László. Az üzem 10 embernek ad munkát, ők egy évig szakmunkás közmunkabért kapnak. A támogatási idő lejárta után a bontót a község szociális szövetkezete veszi át, és további öt embernek adnak munkát. A létesítményt szeretnék alkalmassá tenni honvédségi elektronikai hulladék és egészségügyi berendezések ártalmatlanítására. A tervezett kapacitás évente 300 tonna hulladék feldolgozása.

A létesítménybe 50-100 kilométeres körzetből érkezik a hulladék, a beszállítók 150 fős körét az önkormányzat saját maga alakította ki és a keletkező másodnyersanyagok felhasználóival is ők állapodtak meg. A bontást kézi munkával végzik, a környezetbe káros anyag nem kerül.

Mi épül?bontásújrahasznosításEte

Hírlevél

Hirdetés