2024.04.19, Péntek
Óránként két tonna tésztát képes gyártani egy új tiszakécskei üzem
MTI

Óránként két tonna tésztát képes gyártani egy új tiszakécskei üzem

MTI

2017.07.15. 14:04 - Antal Zsófia

A családi vállalkozásként indult Balogh Tészta Zrt. 2,7 milliárd forintból 8500 négyzetméteres gyártóegységet hozott létre.

Hirdetés

Csütörtökön adták át Tiszakécskén a Balogh Tészta Zrt. 2015 júliusa óta felépített üzemét. A 8500 négyzetméter alapterületű gyárba első fázisban óránként 2250 kilogramm tészta gyártására és csomagolására alkalmas gépsorokat telepítettek. A beruházás költségei elérik a 2,7 milliárd forintot, melyből a banki hitel 1,6 milliárd forint, az uniós támogatás 500 millió forint.

Az 1993-ban családi vállalkozásként induló, Jászkarajenőn alapított Balogh Tészta Zrt. csaknem két és fél évtized alatt vált az egyik legnagyobb hazai tésztagyártóvá. A vállalkozás első üzemének kapacitása néhány év múlva már nem volt elegendő, így 2002-ben új tésztagyár építése vált szükségessé. 2013-ra ez is túlterheltté vált, így jött létre a harmadik, tiszakécskei egység. A magyar tulajdonú cég alapanyagait kizárólag hazai beszállítóktól szerzi be.

Tóth János, Tiszakécske polgármestere elmondta: Magyarország második legnagyobb gyártókapacitással rendelkező tésztagyára, a Balogh Tészta Zrt. 25 tiszakécskeinek biztosít munkát. Emellett a vállalkozás a helyi kézilabda szakosztály kiemelt támogatója, de rendszeres felajánlásokkal segíti a gyermekjóléti és családsegítő szolgálatot, valamint a szociális otthont.

 

3 éven belül az exportra helyeződik át a hangsúly

A Balogh Tészta Zrt. az előző évben 9 ezer tonna terméket állított elő. Értékesítésből származó nettó árbevétele 2016-ban 1,316 milliárd forint, míg az előző üzleti évben 1,311 milliárd forint volt. Az árbevétel nagyobb része belföldi értékesítésből származik, ez 2016-ban mintegy 1,14 milliárd forintot, az előző évben pedig 1,105 milliárd forintot tett ki.

Balogh László tulajdonos beszédet mond az üzem avatásán. (fotó: MTI)

Balogh László, a cég tulajdonosa kiemelte: jelenleg az exportarányuk 20 százalék. Szállítanak Romániába, Szlovákiába, Ukrajnába, Szlovéniába, Horvátországba és Boszniába, de van már kínai partnerük is. Terveik szerint három éven belül a termelésük hetven százalékát exportálják majd.

Mi épül?üzemépítésélelmiszeriparTiszakécske

Hírlevél

Hirdetés