2024.03.29, Péntek
Az Épkar újítja fel az Olof Palme Házat
MTI

Az Épkar újítja fel az Olof Palme Házat

MTI

2017.11.14. 14:00 - Antal Zsófia

2019-től kulturális közösségi térként funkcionál majd az épület, melynek eredeti tervek szerinti megújítására 3 milliárd forintot szánnak.

Hirdetés

Decemberben kezdődik az Olof Palme Ház átfogó műemléki felújítása a Liget Budapest projekt keretében – derült ki a beruházás keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Sághi Attila, a Városliget Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta: a kivitelezési szerződést kedden írják alá az Épkar Zrt-vel, majd a kivitelezésre 14 hónapot szánnak. Az épület kiállítóhelyként, kulturális közösségi térként nyílik meg Millenium Háza néven 2019-ben.

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa közölte, hogy a csaknem 3 milliárd forintos projekt során az eredeti tervek alapján újítják fel az épületet: eltávolítják az oda nem illő beépítéseket, visszaállítják az eredeti, Hermina út felőli főbejáratot és pótolják a homlokzat hiányzó majolikaelemeit. A régi-új főbejárat elé, a most ott álló betonfalak helyén impozáns rózsakert létesül.

fotó: MTI

Az épület eredetileg egyedülálló homlokzati díszítést kapott, még a pirogránit előtti Zsolnay-technológiával; az előkészítő szakaszban ezért alapos kutatást végeztek. Szerencsére fennmaradt a kerámia- és dísztéglaelemek mintakönyve, így a ház korhű módon lesz helyreállítható.

 

Az épületben kávéház és interaktív kiállítás nyílik

A miniszteri biztos elmondása szerint a felújított ház egyik felében interaktív kiállítással idézik meg a 120 évvel ezelőtti Budapest világát, többek között egy több mint 100 négyzetméteres, háromdimenziós városmakettel és AR (augmented reality - kiterjesztett valóság) technológiai megoldásokkal. Az épület másik oldalában a Millenium Kávéház nyílik majd meg.

Sághi Attila felidézte, hogy az 1885-ös Országos Általános Kiállításra eredetileg Műcsarnoknak épült, 1250 négyzetméter alapterületű épület a Műcsarnok számára kicsinek bizonyult. Utána azonban soha nem tudta megtalálni igazi funkcióját, az utóbbi évtizedekben pedig az állagmegóvásra sem fordítottak kellő figyelmet a fenntartói.

műemlékfelújításÉpkar Zrt.Mi épül?Liget Budapest Projekt

Hírlevél

Hirdetés