2024.04.19, Péntek
Szellemhotelből építettek szolgáltató házat Debrecenben
fotó: dehir.hu

Szellemhotelből építettek szolgáltató házat Debrecenben

mti

2017.12.04. 09:17 - Hegedűs Gergely

Az éveken át romosodó épületben szakkolégium, diákotthon, gyermekvédelmi központ és gyermekgyógyászati alapítvány kapott új otthont.

Hirdetés

Debrecenben átadták a Szent Miklós Szolgálóházat. Az intézmény egy korábbi szállodaépület felújításával jött létre egy 440 millió forintos beruházásban a görögkatolikus metropólia érseki hivatalának szomszédságában. A fejlesztést 330 millió forintnyi kormánytámogatás, illetve a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban nyert 110 millió forintos forrás fedezte.


Romos épületből új otthon

Az épületben korábban a Debrecen Hotel működött, ám miután a tulajdonosa tönkrement, éveken át üresen állt, és tönkrement, romos állapotában a vakolat hullása veszélyeztette a járókelőket.

Az új épületben

  • görögkatolikus diákotthon
  • roma szakkollégium,
  • a Debrecen-Nyírségi Gyermekvédelmi Központ
  • és a helyi klinika gyermekgyógyászatának Koraszülöttekért Alapítványa működik majd.    


Szakkolégiumokkal az integrációért

Az avatóünnepségen Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere elmondta, a roma szakkollégiumi hálózat közel kétszáz diplomást adott Magyarországnak, és megduplázódott a roma egyetemisták és főiskolások száma. Hozzátette, a roma szakkollégiumi hálózat 2011-es megalakulásakor az országban összesen 53 szakkollégista volt, ma 325-en vannak Miskolcon, Nyíregyházán, Budapesten, Egerben és Debrecen két szakkollégiumában.


Görögkatolikus múzeum és kulturális központ épül

Arra is kitért, hogy  a szolgálóházban otthonra lelt Gyermekvédelmi Központ 9 lakásotthonban 100 gyerekről gondoskodik, nevelőszülői hálózatán keresztül 120 családhoz kapcsolódik, és 240 gyermek utógondozását végzi.

A miniszter azt is bejelentette, a kormány legutóbbi ülésén a görögkatolikus egyház csaknem négymilliárd forintos támogatásáról döntött. Ebből a forrásból egyebek mellett Nyíregyházán önálló görögkatolikus múzeumot, Budapesten pedig görögkatolikus kulturális központot hoznak létre.

Mi épül?közintézményekDebrecen

Hírlevél

Hirdetés