2024.03.03, Vasárnap
Hat településen épül munkásszálló az országos programban
illusztráció - forrás: A42 Építész Tervező Kft.

Hat településen épül munkásszálló az országos programban

mti

2018.01.05. 09:17 - Hegedűs Gergely

Ugyanakkor péntektől elindult a második fejlesztési kiírás, ezúttal ötmilliárdos kerettel.

Hirdetés

Varga Mihály az MTI-nek ismertette a munkásszállások létesítését támogató program 2017-es kiírásának eddigi eredményeit.

A nemzetgazdasági miniszter szavaiból kiderült, több mint 1,5 milliárd forintos támogatással új szálló épül

  • Mórahalmon,
  • Újszentivánon,
  • Orosházán
  • és Budapesten, a Ferencvárosban;
  • valamint megújul két, munkásszállás kialakítására alkalmas épület Zalaegerszegen és Veszprémben.

Az épületek 634 munkavállaló elszállásolására lesznek alkalmasak, a többi önkormányzattal a szerződések véglegesítése zajlik.


A mobilitás növelése a cél

A tárcavezető arról is beszámolt az MTI-nek, hogy elindul a program újabb fejezete, újra lehet pályázni munkásszállás építésére, illetve olyan ingatlan felújítására, amely munkásszállásra igénybe vehető.

A most kiírt pályázat keretében január 5-től március 31-ig lehet benyújtani a kérelmeket.

Az 5 milliárd forintos újbóli kiírás keretében helyi önkormányzatok vagy önkormányzati társulások részére nyújtható támogatás minimum 80 munkavállaló elszállásolására alkalmas munkásszállás kialakítására. Varga Mihály kifejtette, a kormány célja, hogy a munkaerő mobilitását ezúton is elősegítse, növelve a lakhatási lehetőségeket a munkaerőhiánnyal sújtott térségekben.


A bérbeadás fedezi a fenntartást

A támogatás keretében a munkásszállás építési és felújítási költségeit, valamint a beruházás célját szolgáló új tárgyi eszközök költségeit lehet elszámolni. A támogatás részben vagy egészben visszatérítendő és vissza nem térítendő formában nyújtható. A beruházási költségek legalább negyven százalékát az önkormányzatnak saját forrásból kell biztosítania. A támogatás keretében 100 százalék előleg adható.

Az önkormányzat a beruházás után bérleti szerződést köt a munkaadókkal, így a bérbeadásból származó bevételből biztosítani lehet a munkásszállás működtetését. A szállót az önkormányzatnak a beruházás befejezésétől számított legalább tíz évig fenn kell tartania.     


Itt kell pályázni

Pályázni a helyi önkormányzat, vagy önkormányzati társulás székhelye szerint illetékes állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalhoz lehet. A támogatás részletes feltételeiről, valamint a benyújtandó dokumentumokról a www.kormany.hu és a www.munka.hu honlapokon közzétett programútmutató nyújt tájékoztatást.

Mi épül?pályázatokMórahalomFerencvárosOrosházamunkásszállókÚjszentiván

Hírlevél

Hirdetés