2024.03.03, Vasárnap
Kilenc milliárd forintos a munkásszállások építésére szánt keret
szallas.hu

Kilenc milliárd forintos a munkásszállások építésére szánt keret

MTI

2017.05.08. 12:08 - Antal Zsófia

Az önkormányzatok szeptember 30-ig pályázhatnak a munkaerő mobilitását elősegítő állami forrásra.

Hirdetés

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szombaton tájékoztatott a munkásszállások építésére, illetve munkásszállóként felhasználható ingatlanok felújítására indult programról, melyről februárban született határozat. A támogatásra önkormányzatok vagy önkormányzati társulások nyújthatnak be kérelmet szeptember 30-ig.

A programban a kérelmeket a helyi önkormányzat vagy önkormányzati társulás székhelye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalhoz kell benyújtani, mely állami foglalkoztatási szervként jár el. A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány elsődleges célja a teljes foglalkoztatottság elérése, amihez a munkaerő mobilitásának elősegítése is szükséges.

A támogatás keretében, amely minimum 80 munkavállaló elszállásolására alkalmas munkásszállás kialakításához nyújtható, az építési és felújítási, valamint a beruházás célját szolgáló új tárgyi eszközök költségei számolhatók el. A juttatás részben vagy egészben visszatérítendő, illetve vissza nem térítendő formában nyújtható, a beruházási költségek legalább 40 százalékát az önkormányzatnak saját forrásból kell biztosítania.

 

Az önkormányzatoknak megállapodást kell kötniük a munkaadókkal

A támogatás egyik legfontosabb előfeltétele a kérelmet benyújtó önkormányzat, valamint a térség munkaadói között előzetesen megkötött megállapodás, amelyben a munkaadóknak kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy a támogatással létrehozott munkásszálláson helyezik el a mobilitási problémákkal küzdő munkavállalóikat.

Az önkormányzatnak a munkásszállás megépítését, illetve felújítását követően bérleti szerződést kell kötnie a munkaadókkal, így a munkásszállás működtetése a bérbeadásból származó bevételből biztosítható. A munkásszállást az önkormányzatnak a beruházás befejezésétől számított legalább tíz évig fenn kell tartania.

Pályázatokmunkásszállók

Hírlevél

Hirdetés