2024.03.29, Péntek
Őszre elkészül a békásmegyeri piac új csarnoka
magyarepitok.hu

Őszre elkészül a békásmegyeri piac új csarnoka

magyarepitok.hu

2018.02.17. 08:30 - Antal Zsófia

A piacot az Óbuda Építész Stúdió tervei alapján a Market kivitelezi, s az első ütemhez tartozó csarnoképület után jövőre az árusító pavilonok és a közösségi tér is létrejönnek.

Hirdetés

Az alapozási és pinceszerkezet építési munkáknál tart a Market Építő Zrt. az új békásmegyeri piac és közösségi tér csarnoképületénél. Az alaplemez már elkészült szakaszain a pincefalakat is építik. A vállalkozói piac – a működés ideiglenes biztosítása mellett – még az építkezés előkészületei során elbontásra került, majd megtörtént a 190 férőhelyes mélygarázs kialakítása. Az építési munkálatok tavaly ősszel kezdődtek meg a III. kerületi Heltai Jenő téren, Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának beruházásában.

A képre kattintva galéria nyílik!

A földszintes, részben alápincézett épület, valamint a hozzá kapcsolódó közösségi tér az Óbuda Építész Stúdió Kft. tervei alapján valósul meg. Az összes szintterület 11.000 m² lesz, ebből a kereskedelmi terület körülbelül 3700 m². A piac a mostani helyéhez képest nyugatabbra, az egykori vállalkozói piac helyén fog megépülni. A támogatott tervek szerint egy fedett-nyitott őstermelői piaccal, pavilonos jellegű kiskereskedelmi, szolgáltatói, vendéglátó funkciójú épületrészekkel rendelkező piaccsarnok épül, melyhez egy 2500 m²-es, nyitott, de árnyékos, árkádos terekkel lehatárolt, többfunkciós burkolt tér kapcsolódik.

 

A feltételek színpadhoz vagy jégpályához is adottak

Az első ütem során – amely jelenleg zajlik – a csarnoképület építése valósul meg, a második ütemben pedig a pavilonos árusító és szolgáltató egységek, valamint a közösségi tér kerülnek kialakításra. A szakaszolt ütemezéssel lehetővé vált a jelenleg is működő, az 1970-es évek végén épült régi vásárcsarnok folyamatos üzemeltetése, hiszen az új csarnok a korábbi vállalkozói piac területén létesül. A régi csarnokban üzemelő árusok az új csarnok elkészültével és átadásával átköltözhetnek, és folytathatják az árusítást. A régi csarnok kiürítése után elbontásra kerül az épület, és megkezdik a második ütem építését, ahová kereskedelmi, vendéglátó és egyéb szolgáltató egységek költöznek. A második ütemben az árkádos közösségi tér is elkészül. Az optimális műszaki feltételeknek köszönhetően a téren színpad vagy jégpálya elhelyezésére is lehetőség lesz a jövőben.

A két ütem során összesen 1100 tonna beton- és szerkezeti acél, valamint 9000 m3 beton kerül beépítésre. Az I. ütem várhatóan 2018 ősze folyamán, a teljes létesítmény pedig 2019 őszére készülhet el, mindkettő a Market Építő Zrt. kivitelezésében. Az Óbuda Építész Stúdió Kft. részéről Peschka Alfréd, Csernik Tamás, Egervári Tímea és Fazekas Artur vettek részt a tervezésben.

Galéria

Óbuda GroupMarket Építő Zrt.Mi épül?Óbuda-Békásmegyerpiacok

Hírlevél

Hirdetés