2024.04.24, Szerda
Fejér megye két kastélya is visszanyeri eredeti fényét
A belső felújításra váró Nádasdy-kastély (mti)

Fejér megye két kastélya is visszanyeri eredeti fényét

magyarepitok.hu, mti

2018.04.05. 09:36 - Szabó Ákos

A nádasdladányi Nádasdy-kastély és a dégi Festetics-kastély is átfogó rekonstrukción esik át összesen 4,4 milliárd forintnyi részben uniós részben hazai támogatásból.

Hirdetés

Hamarosan megkezdődhet a munka Dégen a Festetics-kastély, Nádasdladányban pedig a Nádasdy-kastély rekonstrukcióján – derült ki a Nemzeti Kastélyprogram által szervezett időkapszula-elhelyezési ünnepségeken szerdán.

 

 

Teljesen felélesztik a kétszáz éves Festetics-kastélyt

A Fejér megyei Dégen hazánk egyik legismertebb főnemesi családja, a Festeticsek kastélyának rekonstrukciója indulhat el, miután a nagyszabású felújítási programban összesen mintegy 2,7 milliárd forintnyi uniós és kormányzati forrást különítettek el a célra. Az impozáns klasszicista stílusú dégi épületegyüttesben többek között

  • helyreállítják a főépület homlokzatát,
  • valamint teljes mértékben lecserélik a tetőzetét,
  • illetve átfogó rekonstrukciót kap a Hollandi ház és környezete is.

 

A dégi Festetics-kastély (Wikimedia)

A megye déli részén található kastély 1818-ban épült fel Pollack Mihály tervei alapján, most az épület földszintjén a korabeli szalont idéző kávézót, ajándékboltot és rendezvényteret alakítanak ki. A főnemesi rezidenciát körülvevő 27 hektáros angolparkban és tórendszerben fejlesztik a szivattyúházat, megújul a rózsakert és újra működőképessé teszik a híres oroszlánfejes vízköpőt is.

 

A Hollandi-ház (Wikimedia)

 

Csónakázótavat kap a Nádasdy-kastély

A szintén Fejér megyei Nádasdladányban belső rekonstrukciót végeznek el a mintegy száz éves Nádasdy-kastélyon. A historizáló romantikus stílusú épület külső homlokzata korábban a norvég alap támogatásával már megújult, most összesen több mint 1,7 milliárd forintos uniós és hazai forrásból többek között

  • a kastélybelsőben helyreállítják a reprezentatív tereket,
  • megnövelik a kiállítási területet,
  • a Schmidegg-szárny statikai megerősítést kap,
  • illetve kávézót és ajándékboltot is kialakítanak.

Emellett a 25 hektáros kastélykertet újra bejárhatóvá teszik, a kiszáradt tavat helyreállítják és csónakázásra is alkalmassá teszik, amit a turisták használhatnak majd ki.

műemlékfelújításMi épül?kastélyfelújításFestetics-kastélyDégNádasdladány

Hírlevél

Hirdetés