2024.03.19, Kedd
Így épül meg Eger intermodális csomópontja
egriugyek.hu

Így épül meg Eger intermodális csomópontja

magyarepitok.hu

2018.05.21. 11:18 - Szabó Ákos

A napi 30 ezer utast kiszolgáló közlekedési központ elemeit a vasúti állomáson és a buszpályaudvaron alakítják ki, illetve javítják a két létesítmény közötti közlekedést is.

Hirdetés

Miután a múlt héten a Swietelsky megkezdte a munkát Kaposvár intermodális csomópontjának építkezésén, most az egri beruházás technikai részletei derültek ki. A hevesi megyeszékhely novemberben bejelentett közösségi közlekedési fejlesztésére szolgáló beruházás tervezési munkálatait a Trenecon Kft. végezheti el 193 millió forintból – írja az uniós közbeszerzési értesítő.

Eger eddigi két tömegközlekedési csomópontja a város szívében fekvő buszpályaudvar és a település központjától távolabb található vasúti megálló volt. Az átalakítás után a vasúti csomópont nagyobb jelentőséget kap – többek között buszstandokat is építenek benne – de fejlesztik a buszpályaudvart és a két létesítmény közötti közlekedési kapcsolatokat is.

 

Így alakul át a vasúti megálló

 

Eger jelenleg használt vasúti megállója (mindenamieger.blogspot.com)

A vasútállomásból alakítják ki a tömegközlekedés különböző eszközeit összekapcsoló csomópont főépületét. A tervek szerint az eddig használt létesítményt építik át és bővítik ki. Legkevesebb 11 helyközi és helyi buszindító állást építenek és minimum 4 leszállóhelyet alakítanak ki. Emellett 98 P+R parkolóhelyet is átadnak, illetve a peront is felújítják és akadálymentesítik.

Az új központ hatékony működtetéséhez közúti kapcsolatokat alakítanak ki a Vasút utca-Állomás tér csomópontban, illetve a Deák utca-Hadnagy utca, a Vasút utca és a Mátyás király út területén.

 

A buszpályaudvart is kibővítik

 

Az egri buszpályaudvar (mindenamieger.blogspot.com)

A buszpályaudvar is jelentős fejlesztéseket kap:

  • legkevesebb 4 helyközi érkezőállást,
  • 10 indulóállást,
  • 10 tárolóállást
  • és 4 ideiglenes megállóhelyet építenek fel a buszoknak.

A két közlekedési fókuszpont összekötését egy 500 méteres kerékpárút kialakításával, közműkiváltásokkal, valamint a helybeli, illetve helyközi közösségi közlekedés kibővítésével és összehangolásával fogják elérni.

közlekedésfejlesztésMi épül?kerékpárútvasútfejlesztésEgerintermodális csomópontbuszpályaudvarTrenecon Kft.

Hírlevél

Hirdetés