2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Nívódíjas barokk kastély nyer új épületszárnyat

Nívódíjas barokk kastély nyer új épületszárnyat

behir.hu, magyarepitok.hu

2018.06.10. 07:23 - Hegedűs Gergely

A törmelékkel teli cselédszárnyból közösségi tér lesz az Almássy-kastélyban, ahol többek közt történelmi ételeket főzhetnek majd a látogatók.

Hirdetés

Többcélú közösségi térrel bővül Gyulán a barokk stílusú Almásy-kastély. A behir.hu a jelenleg törmelékkel teli, raktárként szolgáló épületszárny felújításáról írt, melyre a kastély rekonstrukciójában nem volt lehetőség. A munkálatok során a több mint 200 fő befogadására alkalmas teret rendbe teszik, és egybenyitják a kastéllyal. Az épületen kívül annak környezete, a Szent Miklós park is megújul. A munkálatok nyár végén kezdődhetnek, és várhatóan jövő ősszel fejeződnek be.

A megújuló szárny konferenciák, kiállítások, koncertek, színházi előadások, akár lakodalmak megtartására is alkalmas lesz.


Az előző felújítás nívódíjig jutott

Az 1730 és 1742 között épült kastély 1945 után hányatott sorsra jutott, csecsemőotthonként működött, majd 2000-től üresen állt. Az átfogó régészeti- és rekonstrukciós munkái 2014-ben kezdődtek a Modinvest Kft. kivitelezésében, a mocsaras területre épült kastély süllyedését is megállítva. A projekt tavaly decemberben Építőipari Nívódíjat nyert.

Béres István főépítész a behir.hu-nak elmondta, a kastélyhoz a mostani projektben kapcsolódó épületszárnyban megtartják az egykori stílust, ugyanakkor a legmodernebb igényeket is igyekeznek majd kielégíteni. Ennek megfelelően a megfelelő klimatizálás, az akadálymentesítés vagy a szoptató helyiség biztosítása mind része a beruházásnak.


Önerő nélküli uniós forrást nyert a város

A város polgármestere, Görgényi Ernő úgy nyilatkozott, egy látványkonyhával felszerelt gasztrotörténeti bemutatótér is helyet kap majd a rendezvénytérben. Itt a vendégek a tájra, illetve a kastély 19. századi mindennapjaira jellemző ételeket készíthetnek el szakértők segítségével. Hozzátette, a cselédszárny felújítására a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon keresztül biztosította a forrást. 

Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, a komplex turisztikai fejlesztések megvalósítására az országból harmincan település pályázott, ebből ötöt támogattak. Az elnyert egymilliárd forintos összeghez az önkormányzatnak nem kellett önerőt biztosítania.

Mi épül?GyulaműemlékfelújításkastélyfelújításModinvest Kft.

Hírlevél

Hirdetés