2024.04.20, Szombat
Új központot kap a magyar közművelődés
Illusztráció - A Népfpiskola Kölcsey-háza (jimcdn.hu), fotók: baon.hu

Új központot kap a magyar közművelődés

mti, lakitelek.hu, baon.hu

2018.06.29. 10:07 - Szabó Ákos

A Nemzeti Művelődési Intézet új, 3600 négyzetméteres székházát a Lakitelek Népfőiskolában építik meg.

Hirdetés

Jelentős kulturális fejlesztés kezdődött meg a Lakitelek Népfőiskola Bács-Kiskun megyei komplexumában csütörtökön, miután letették a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) új épületének alapkövét. A várhatóan 2019 végére befejeződő beruházásában a magyar közművelődés támogatására létrejött NMI egy 3600 négyzetméteres, többfunkciós székházat kap.

 

Az intézmény az egész Kárpát-medencében támogatja a magyar kultúrát

 

Fekete László

Fekete Péter államtitkár a rendezvényen kifejtette: a magyar hagyományokra és keresztény értékekre alapozva tudásalapú társadalom építése folyik,

a most kezdődő építkezés új fejezetet nyit a hazai közművelődés történetében

- emelte ki.

Lezsák Sándor

Lezsák Sándor, a népfőiskola kuratóriumi alapítványának elnöke arról beszélt, hogy az intézményre roppant fontos nemzetpolitikai feladatok hárulnak, nem csupán a határon belül, hanem a Kárpát-medence teljes térségében is. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök kiemelte: napjainkban egy jelentős ideológiai küzdelem zajlik, melyben az egyik oldal tévutakra vezeti, a másik pedig célba karja juttatni a társadalmat. A Népfőiskolán fontos szellemi építkezés és értékmegőrző munka folyik - fejtette ki.

 

Kiss-Rigó László

Az NMI központi épületében nemcsak az egyetemes magyar kultúra fenntartásááért és fejlesztéséért dolgoznak majd többek között közművelődési és felnőttnevelési hálózatok koordinálásával, hanem múzeumi szerepet is betölt majd. Az új létesítményben több fontos népművelési gyűjteményt tekinthetnek majd meg az érdeklődők.

Mi épül?oktatási beruházásLakitelekkulturális központ

Hírlevél

Hirdetés