2024.03.28, Csütörtök
Így épül az M6-os autópálya záró szakasza: két híd munkálatait is bemutatjuk

Így épül az M6-os autópálya záró szakasza: két híd munkálatait is bemutatjuk

magyarepitok.hu

2022.06.07. 12:02 - Hegedűs Gergely

A horvát határig vezető 20 kilométeres szakaszon a forgalom fenntartása érdekében csak a legvégén kerül a helyére a hídszerkezet a Villány-Mohács vasútvonalon. Friss hírek a Strabag és a Duna Aszfalt kivitelezésében megvalósuló autópálya-fejlesztésről.

Hirdetés

Az M6-os autópálya befejező szakaszán épülő vasúti híd és völgyhíd egyaránt előrehaladott állapotban van a magyarepitok.hu értesülése szerint. A Bóly és a horvát határnál fekvő Ivándárda közötti 20 kilométeres utat a STRABAG Építő Kft. és Duna Aszfalt Zrt. konzorciuma kivitelezi nettó 88,6 milliárd forintos szerződéses értéken.

 

 

Három új különszintű csomópont is létesül a projektben

Lapunk információi szerint a szakasz jelentős részén elkészültek a töltések és a bevágások. Ugyanakkor javában folynak az aszfaltozási, valamint a pályaszerkezet- és műtárgyépítési munkák.

 

Gerendabeemelési munkák. A képre kattintva galéria nyílik a két híd munkálatait bemutatva.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásának alapkövét 2021 júliusában helyezték el, a projekt emlékezetes híre volt, amikor teljes harci díszben pompázó katonák avar kori sírjait tárták fel.

Az érintett szakasz 26,6 méteres koronaszélességgel és burkolt leállósávval készül, és három különszintű csomópont is épül hozzá: az M6-M60 elválási, a Bóly-keleti és a Villányi csomópont. A beruházás során komplex pihenőhely létesül Nagynyárádnál, komplex ellenőrzőhely Ivándárda mellett és mérnökségi telep Babarcon.

 

Már a vasúti híd hídfői és a hídszerkezete is elkészült

 

 

Ezeken felül 16 műtárgy épül, melyek közül a legjelentősebbek a Villány-Mohács vasútvonalon átvezető híd, illetve a Majsi-vízfolyás és a Szilvás-patak feletti völgyhidak. Az előbb említett vasúti hídról részletes információkat nyertünk: ezek szerint a felszerkezete 72 méteres támaszközű, ortotróp acél pályaszerkezetű, vonóvassal merevített ívszerkezet. Az úgynevezett Langer-híd függesztő rúdjai hálós elrendezésűek lesznek.

 

 

Miután a híd építése alatt a vasúti forgalmat csak a lehető legkisebb mértékben szabad zavarni, a hídfőket már előre elkészítették, a szerkezetet pedig összeszerelték a végleges pozíciója melletti szerelőterületen, továbbá a függesztőkábeleket is megfeszítették.

A szerkezetet egy rövid vágányzári időszak keretében fogják a helyére tolni. Ekkor felhúzzák a síneket, beállítják és aláöntik; továbbá elvégzik a híd próbaterhelését is, és megindulhat a vasúti forgalom. Ezután a híd alól kibontják a vasúti töltést és az autópálya bevágást, majd elkészítik az autópálya pályaszerkezetét.

 

 

Közel 100 méteres völgyhíd épül a Szilvás-patak felett

Egy további jelentős részeleme a projektnek az M6-os autópályát a Szilvás-patak völgye felett átvezető völgyhíd megépítése. A híd 95,4 méter hosszan ível át a völgy felett, az alátámasztását 6 darab, közel 10 méter magas pilléroszlop biztosítja. Ennél a munkaelemnél májusi képriportunk idején a gerenda beemelése zajlott, a következő fázis pedig a pályalemez és kiegyenlítő lemez vasalása lesz, amely várhatóan a nyár közepén befejeződik.

 

 

A völgyhíd kivitelezésének egy további érdekessége, hogy 160 darab előregyártott, 90 centiméter magas feszített vasbeton "I" tartót emelnek be, melyeknek összes hossza 2976 méter.

 

 

Galéria

ÚtépítésDuna Aszfalt Zrt.StrabagNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)M6-os autópályahídépítés

Hírlevél

Hirdetés