2024.05.26, Vasárnap
Kiválasztották a második vidéki velodrom helyszínét
illusztráció (annamearesvelodrome.com)

Kiválasztották a második vidéki velodrom helyszínét

MTI

2018.07.11. 16:55 - Antal Zsófia

Hét nyugat-magyarországi város közül átgondolt koncepciójával a kerékpárosbarát Nagykanizsa került ki győztesen.

Hirdetés

Nagykanizsán épül fel a nyugat-magyarországi velodrom - jelentette be Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerdán. A létesítmény kiszolgálja a versenysportot, de egyben a szabadidős sportolásra is lehetőséget ad majd. A 200-250 méter hosszúságúra tervezett, fedett körpálya közepén sportolásra alkalmas teret alakítanak ki.

A kerékpáros edzőcsarnok a Sport és Rendezvénycsarnok, valamint a Kanizsa Centrum szomszédságában lévő önkormányzati területen épül fel. A tervek szerint a létesítmények közös terveket is meg tudnak valósítani, míg hosszabb távon a dél-zalai városban egy kerékpárosakadémia is létrejöhet.

A kormány 2017-ben döntött arról, hogy a budapesti velodrom mellett két vidéki helyszínen épít pályakerékpáros edzőcsarnokot. A velodromért Nyugat-Magyarországon hét város versengett, de a leginkább végiggondolt és kidolgozott pályázatot Nagykanizsa nyújtotta be. A Kelet-Magyarországra tervezett velodrom Debrecenben épül fel.

 

Fenntartható koncepcióban hozzák létre az edzőcsarnokot

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, Nagykanizsa térségének országgyűlési képviselője kiemelte: a városban tíz éve dolgoznak a kerékpározás népszerűsítéséért, fejlesztéséért. A velodrom építésével óriási lehetőséget kapott a térség, és az üzemeltetésével kapcsolatban olyan koncepció készült, amely a fenntarthatóságát is biztosítja.

Nagykanizsa kerékpárosbarát település, az elmúlt években kerékpárutakat építettek, a Csónakázó-tó partján hegyikerékpáros pályát alakítottak ki - emlékeztetett Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere. A kerékpáros turizmusban sok lehetőség rejlik, a velodromot pedig környező falvakban élők és a külföldről érkezők is igénybe vehetik.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke elmondta: a távlati tervek szerint a versenyszerű és a szabadidős kerékpározás egyenértékű alternatívája lehet bármely más sportnak. Ehhez azonban szükség van olyan szakemberekre, akik a fejlesztő és a nevelő munkát is el tudják végezni, továbbá olyan helyszínekre, ahol a gyermekek is biztonságban vannak. A velodrom erre alkalmas teret biztosít, a zárt létesítményben a sportolók is nyugodt körülmények közt készülhetnek fel a versenyekre.

Mi épül?Nagykanizsasportberuházásoksportcsarnok

Hírlevél

Hirdetés