2024.04.19, Péntek
Megújulnak a Felső-Tisza legjelentősebb szabadstrandjai
beregihirek.hu

Megújulnak a Felső-Tisza legjelentősebb szabadstrandjai

mti

2018.07.02. 13:56 - Hegedűs Gergely

A térség négymilliárdos átfogú turisztikai fejlesztést kap, összesen 56 helyszín érintett a legkülönbözőbb tematikájú beruházásokban.

Hirdetés

Négy uniós pályázat segítségével több mint 4 milliárd forintot fordítanak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye turisztikai kínálatának fejlesztésére. A részletekről e a pályázatok konzorciumvezetője, a megyei önkormányzati számolt be az MTI-nek.

A Területi operatív programban

  • a Nyírség turisztikájának fejlesztésére 1 milliárd 438 millió,
  • a Szatmár-Beregre 1 milliárd 357 millió,
  • a Nyíri Mezőségre csaknem 739 millió,
  • míg a Rétközre több mint 546 millió forint

vissza nem térítendő támogatást használhatnak fel a projektben közreműködő szervezetek. A tájékoztatás szerint a négy nyertes pályázatban összesen 56 megvalósíthatósági helyszín szerepel.


Az Öreg-Túr négy megállóhelyét is fejlesztik

A legnagyobb projektösszegű nyírségi fejlesztési csomagban megtörténik például a kállósemjéni Kállay-kúria látogatóbarát fejlesztése, a baktalórántházi Dégenfeld-kastély turisztikai fejlesztésének befejezése. Több templomot és imaházat felújítanak.

Ezen túlmenően például Bátorligeten látogatóközpont jön létre, és elkezdődik a térség három legjelentősebb szabadstrandjának, a vásárosnamény-gergelyiugornyainak, a tivadarinak és a jándinak a fejlesztése. További vízparti fejlesztés az Öreg-Túr vízitúra-hálózatán található sonkádi, kölcsei, túristvándi és panyolai vízitúra-megállóhelyek, illetve több más térségi kulturális örökség rekonstrukciója.   

 

Ökopark, földvár és horgászcentrum is a listán

A Nyíri Mezőségben fekvő Szabolcson egyebek mellett elvégzik a földvár környezetének rendezését, Tiszalökön a szabadstrand, a Kenyérgyári-holtág és környéke, és a természetvédelmi bemutatóház újul meg, Tiszadadán horgászcentrum szolgáltatóház, a balsai Tisza-parton pedig egy nyolchektáros ökopark épül. 

Ezen túlmenően fejlesztik a többi között a dombrádi Tisza-partot, Gyulaházán (az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan szülőfalujában – a szerk.) létrehoznak egy űrrepülés-történeti látogatóközpontot, Tiszabercelen pedig helyreállítják a Bessenyei-emlékházat.

Mi épül?turizmusNyírségBaktalórántházaKállósemjén

Hírlevél

Hirdetés