2023.03.29, Szerda
136 éve épül, most befejezik a világ egyik legjelentősebb épületét
lakaskultura.hu

136 éve épül, most befejezik a világ egyik legjelentősebb épületét

mti

2018.10.19. 13:10 - Hegedűs Gergely

A világ egyetlen ma is épülő műemlékének nyolc befejezett tornya van, nyolc év múlva 18 tornya magasodik majd Barcelona házai fölé.

Hirdetés

Megkapja a befejezéséhez szükséges építési engedélyt az 1882 óta épülő barcelonai Sagrada Familia bazilika. A spanyol lapok beszámolói szerint az önkormányzat és az illetékes egyházi alapítvány két évnyi tárgyalás után jutott megállapodásra.


Rááldozta az életét, a negyedéig jutott

A bazilika alapkövét 136 éve fektették le, Antoni Gaudí építész egy év múlva vette át a munkálatokat. A szakember a bazilika megszállottjává vált: mindent újra és újra áttervezett, 1910-től felhagyott egyéb munkáival. 

Az építkezésen remeteként élt, maga gyűjtött a költségekre egészen 1926. június 10-én bekövetkezett haláláig.

Ekkor az épületnek még csak a negyede, egy torony és a keleti homlokzat volt kész.


Becélozták a százéves évfordulót 

A katalán modernizmus jelképének számító, gótikus és szecessziós elemeket egyénien ötvöző bazilikának jelenleg 8 befejezett tornya van, nyolc év múlva összesen 18 tornya magasodik majd a környező házak fölé.

barcelonahacks.com

A Sagrada Familia befejezését 2026-ra, Antonio Gaudí halálának 100. évfordulójára ígérik. Legmagasabb, 172,5 méteres központi tornya négy év múlva lesz kész. A Sagrada Familia ma a világon az egyetlen még épülő emlékmű.


Erről szól a megegyezés

Az építésért felelős alapítvány a következő tíz évben 36 millió eurót (több mint 11,6 milliárd forint) fizet majd a városnak. A városvezetés cserébe vállalta, hogy 2019 első negyedévében kiadja a szükséges engedélyeket.   

A tervek szerint a befolyt összegből 22 millió eurót fordítana a város a tömegközlekedési hálózat fejlesztésére, 7 millió euróból közvetlen földalatti összeköttetést teremtenének a metró és a bazilika között. 4 millió eurót költenének városfejlesztésre a Sagrada Familia közvetlen környezetében, és tíz év alatt mintegy 3 millió eurót a környék takarítására, rendben tartására. 


Még nem oldódott meg minden probléma

A Sagrada Familia évi 4,5 millió látogatójával a legnépszerűbb műemlék Spanyolországban, azonban a városnak egyben problémát is okoz a folyamatos tömeg a bazilika környékén.   

A városvezetés által "történelminek" nevezett megállapodás azonban nem minden vitás kérdést rendezett, ugyanis

a bazilika eredeti tervei szerint a főbejárathoz egy tágas sugárút vezet, amelynek jelenlegi megvalósításához két lakóháztömböt le kellene rombolni.   

Jordi Faulí főépítész pedig szeptember végén beszélt újságíróknak arról, hogy szándékuk pontosan úgy befejezni az épületet, ahogy azt világhírű tervezője, Antonio Gaudí megálmodta.


Hívők és turisták egyaránt látogatják

Az épületet 2010. november 6-án XVI. Benedek pápa a bazilika rangjára emelte és megszentelte. A Születés Kapuja nevet viselő homlokzatát és a kriptát 2005-ben az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.   

A templom működik, miséket celebrálnak benne, de a legtöbben turistaként érkeznek, hogy megcsodálják az épületet.

műemlékfelújításMi épül?templomépítés

Hírlevél

Hirdetés