2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Bakonybél ezeréves monostora negyedszer is újjászületett
Fotó: bakonybel.hu

Bakonybél ezeréves monostora negyedszer is újjászületett

2018.10.24. 11:54 - Hegedűs Gergely

A török, a habsburg, majd a komminuzmus is pusztította a templomot, most húszéves várakozás után kapta meg a felújítást.

Hirdetés

Átadták a felújított bakonybéli Szent Mauríciusz és vértanútársai plébániatemplomot. Az eseményen Halmos Ábel, a monostor perjele felidézte, húsz esztendeje tértek vissza a településre a bencés szerzetesek, azóta várnak a felújításra. "A templom a közösség szimbóluma, ezért kiemelten fontos az itt élőknek" - fűzte hozzá.

Az 1018-ban alapított monostort először az 1530-as években a török pusztította el, másodszorra 1786-ban II. József felvilágosodásnak nevezett, de mégis pusztítást hozó korszaka idején semmisült meg, majd akkor, amikor 1950-ben a kommunizmus időszakában elvették és bezáratták a bencések templomait és iskoláit.


Milleniumi park és számos program az ezredik szülinapra

A Veszprém megyei monostor templomának felújítására és a szomszédságában épülő turisztikai látogatóközpont létesítésére 1,4 milliárd forintot fordít a kormány, ebből a templomra 570 millió forint jutott. Az átadáson Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is részt vett. A politikus kiemelte, a többszöri újjáépítéshez a szerzetesi közösségek kitartására és elkötelezettségére volt szükség. "A szerzetesi közösségek nagy hatással vannak a társadalomra, mintául szolgálnak a családoknak és példát adnak a nemzetnek" - fogalmazott Soltész Miklós.

Márkus Zoltán, Bakonybél független polgármestere elmondta, hogy a monostor alapításának ezredik évfordulójára emlékezve számos programot szerveztek, millenniumi parkot építettek.

műemlékfelújításMi épül?templomfelújításBakonybél

Hírlevél

Hirdetés