2024.04.19, Péntek
Ilyen lesz Budapest első okosplázája
portfolio.hu

Ilyen lesz Budapest első okosplázája

portfolio.hu, magyarepitok.hu

2018.10.25. 09:27 - Hegedűs Gergely

Az Etele Pláza és a szomszédságába kerülő irodaház is a fenntarthatóság jegyében épül.

Hirdetés

Újabb részletek derültek ki a Kelenföldön zajló gigaprojektekről a portfolio.hu cikkéből. A vasútállomás szomszédságában az Etele Pláza, vele szemben pedig Budapest ONE irodaház építkezése zajlik. Mindkettőt a Paulinyi-Reith & Partners építész cégcsoport tervei alapján a Pedrano Construction Hungary Építőipari Kft. kivitelezi. Mindkét esetben a Futureal csoport az ingatlanfejlesztő.


Kulcsszerepben az üvegtető

Az Etele tér – Etele út – Hadak útja – Gyergyótölgyes utca által határolt telken épülő, bruttó 137 ezer négyzetméteres Etele Plaza munkálatairól még áprilisban jelentkeztünk képekkel. Az áruház a főváros első okosplázája lehet a Portfólión megjelent sajtóanyag szerint.

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Az épület a BREEAM zöld épületminősítési rendszer Very Good minősítését tűzte ki célul. Ezt olyan megoldások szolgálják, mint például az épületet éjszakánként átszellőztető gépek, valamint az árnyékoló rendszerrel ellátott üvegtető, mely télen is elegendő természetes fényt biztosít, míg nyáron véd a túlmelegedés ellen.

Az épülő plázáról a korábbiakhoz képest új látványterveket is nyilvánosságra hoztak - képek: portfolio.hu


“Szakmai kihívásnak és megtiszteltetésnek érezzük, hogy Budapest első jelentős városrehabilitációs projektje, a Corvin-negyed fejlesztésében való szerepünk után most a főváros nyugati kapujává váló Kelenföld fejlesztéséhez is hozzájárulhatunk szaktudásunkkal" - idézte a cikk Dr. Paulinyi Gergelyt, az épületet megtervező cégcsoport elnök-vezérigazgatóját.


A fenntarthatóság reális cél az épülő irodaháznál

A vasút túloldalán, a főváros nyugati kapujának szánt Budapest ONE Business Park első ütemének építkezése zajlik. Az épület alaprajza és homlokzata úgy lett kialakítva, hogy a lehető legkedvezőbb beépítést tegye lehetővé.

Az üveghomlokzatnak köszönhetően magas lesz a természetes megvilágítás aránya a belső terekben, az előregyártott homlokzati panelek pedig a kivitelezés pontosabb ütemezhetőségét és gyorsaságát segítik

- derült ki a Portfolio cikkéből.

A tervezés részleteiről Dr. Reith András, a Paulinyi-Reith & Partners fenntarthatóságért felelős igazgatója számolt be. "Munkatársainkkal a fenntarthatósági stratégia kialakítása során arra törekedtünk, hogy kiválasszuk a legoptimálisabb beépítést ebből kifolyólag megnéztük többek között a szél áramlását, a benapozást, a szoláris potenciált, az akusztikai hatásokat, míg végül kialakult a jelenlegi épület" - árulta el a szakember. "A vizsgálatok eredményeit figyelembe véve az épület már az építészeti eszközök által is fenntartható lehet, energiahatékony módon működhet."

Az Etele Plaza a környék lakói mellett a Budapest ONE mintegy 6000-10 000 dolgozója számára biztosít majd kikapcsolódási, vásárlási, étkezési és egyéb szolgáltatási hátteret.

Galéria

Mi épül?KelenföldFuturealbevásárlóközpontáruházépítésirodairodaPedrano-csoportPaulinyi-Reith & Partners

Hírlevél

Hirdetés