2024.03.29, Péntek
Új sportközpontot kapott a Puskás Akadémia
Fotók: Puskás Akadémia

Új sportközpontot kapott a Puskás Akadémia

mti, pfla.hu

2018.10.14. 11:35 - Hegedűs Gergely

A multifunkciós csarnok számos egyéni és csapatsport űzésére alkalmas, ugyanakkor tudományos képzéseknek is otthont ad, illetve üzleti céllal is hasznosítják majd.

Hirdetés

Szombaton Felcsúton átadták a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia új sport- és konferenciaközpontját. Az MTI-hez eljuttatott háttéranyag szerint közel egyhektáros területen épült fel a Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont. A létesítmény mintegy 12,5 milliárd forintból valósult meg, az akadémia 30 százalékos önerő mellett TAO-támogatásból fedezte a fejlesztést.

A pfla.hu tudósítása szerint az átadón a sport- és konferenciaközpont az Építőipari Mesterdíj Alapítvány kitüntetésében részesült. A Fejér-B.Á.L. Zrt. munkatársai a kivitelezés különböző munkafázisaiért vehettek át elsimeréseket. A sportközpont vezető tervezőjeként Dobrosi Tamást tüntették ki. A parametrikus bútorokat, hajlított falakat, színháztermeket és kavicsbútorokat, valamint a belső színhasználatot az ARON ART Kft. tervezte.


Előadók és tárgyaló is helyt kapott az épületben

A többfunkciós központ a labdajátékok csarnoka: kézi-, kosár- és röplabdamérkőzések megrendezésre is alkalmas. A csarnokban a futópálya, bokszring és konditerem mellett a szertornához szükséges összes eszköz is megtalálható. Az épületben a szertárak, öltözők mellett orvosi szoba, elsősegélynyújtó hely, edzői irodák és tárgyalótermek is helyet kaptak. A konferenciaközponthoz egy 250 fős nagy és egy kis körelőadó, valamint tárgyaló tartozik.

A központ nyitva áll a Magyar Labdarúgó Szövetség és más szakági szövetségek továbbképzései, tudományos szimpóziumai előtt. Ugyanakkor az akadémia tervezi a konferenciaközpont üzleti célú hasznosítását is, így abban nem sporttal kapcsolatos rendezvényeket is tarthatnak.


A nagy egyéniségek karizmája adhatja az alapot

A felcsúti komplexumot Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke adta át. A kormányfő beszédében jelezte, a csarnokot a helyi középiskola tanulói és a Bozsik-programban részt vevő Vál-völgyi gyerekek is használni fogják. Közölte továbbá, hogy a Puskás Akadémia és a Testnevelési Egyetem egy kettős életpályamodellről szóló megállapodást köt, így az arra fogékony gyermekeket a tanári pálya felé irányítják majd.

A miniszterelnök kifejtette, az akadémiák nagy egyéniségek köré épülnek: a kosárlabda-akadémia például Rátgéber László köré, a kézilabdában pedig Mocsai Lajos köré épült. Hozzátette, hamarosan egyéni sportágaknak is épülnek akadémiák, megállapodni készülnek ugyanis a 31-szeres világbajnok Kovács Katalinnal, minden idők legeredményesebb női kajakozójával; valamint a háromszoros olimpiai bajnok úszó Hosszú Katinkával.

Az átadón Mészáros Lőrinc arról beszélt, hogy az elmúlt tíz évben a Puskás Akadémiának 640 növendéke volt. "Közülük 129-en lettek válogatottak, 32-en szerepeltek az élvonalban, és jelenleg is 134-en játszanak az első-, másod- és harmadosztályban" - sorolta az elnök. "Nyolcvanan folytatnak felsőfokú tanulmányokat, több mint felük ösztöndíjas."

Fejér-B.Á.L. Zrt.Mi épül?sportberuházásoksportcsarnokFelcsút

Hírlevél

Hirdetés