2024.07.23, Kedd
Cápaneveldeként nyílik meg az Állatkert legújabb látványossága
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Cápaneveldeként nyílik meg az Állatkert legújabb látványossága

magyarepitok.hu

2018.12.13. 12:59 - Hegedűs Gergely

A Cápasuliban közel egymillió liternyi tengervíz hullámzik, a szomszédban viszont nagyságrendekkel nagyobb medence épül.

Hirdetés

Budapesten átadták az Állatkerten belül létrejött Holnemvolt Vár legújabb látványosságát. A Cápasulinak elnevezett medencerendszer a Resonator Vagyonkezelő Kft., a Gelka System Kft. és a Galapagos Zoo Service Zoológiai Kft. alkotta Mesepark 2017 Konzorcium generálkivitelezésében, a Most-Épker Kft. alvállalkozói munkájával jött létre. Az új épületben három tengervizes medencét alakítottak ki: a két kisebb 30 és 90 ezer literes, a legnagyobb pedig 660 ezer literes.
 

A képre kattintva galéria nyílik - Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


Az eseményen kiosztott tájékoztató szerint a Cápasuli az Állatkert részeként látogathatja a közönség, ugyanakkor más szempontból a szomszédban épülő Pannon Parkhoz kapcsolódik. A Cápasuli ugyanis az Állatkertbe érkező fiatal cápák nevelőhelye, akik aztán innen kerülnek át a Pannon Parkba tervezett óriási cápamedencébe. A létesítmény egyfajta iskola az állatoknak: a cápák megtanulnak együtt élni más halakkal, megszokják az őket gondozó könnyűbúvárok jelenlétét.

A teret úgy alakították ki, hogy a nevelésbe a közönség is beleláthat, emellett az akvarisztikai gépészeti rendszerek is a bemutató részét képezik.  

A három vízgépészeti rendszer vizét beleszámítva a Cápasuliban az összes tengervíz mennyisége közel egymillió liter. A Cápasuli 660 ezer literes medencéje Magyarország második legnagyobb tengervizes medencéje lett, a Biodómmal együtt megépülő Pannon Parkban azonban ennél lényegesebben nagyobb lesz. A Cápasuli fűtéséhez kellő hőenergiát a Széchenyi Fürdő termálvize biztosítja.

A Holnemvolt Vár idén májusban nyílt meg az Állatkert 1,5 hektáros területén, eddig lezárt részeket is hasznosítva. A kifejezetten kisgyermekes családok számára kialakított játszóparknak  eddig 330 ezer látogatója volt. A most átadott látványosság pénteken nyílik meg a látogatók előtt.

A csütörtöki átadóval egyidőben a szzomszédban épülő Biodómban is sajtóbejárást tartottak. A Market Építő Zrt. kivitelezésében készülő beruházás állásáról egy másik cikkben számolunk be.

Galéria

Mi épül?építőipari cégekVárosligetturizmusépületgépészetállatkertMost-Épker Kft.Resonátor Kft.

Hírlevél

Hirdetés