2024.04.24, Szerda
Májusban már látogathatók a megújuló veszprémi várnegyed egyes részei

Májusban már látogathatók a megújuló veszprémi várnegyed egyes részei

magyarepitok.hu

2023.02.20. 07:49 - Bíró Beáta

Az érdeklődőket interaktív kiállítás várja és vezetett túrák keretében bepillantást nyerhetnek több épület kivitelezési munkálataiba.

Hirdetés

Március 8-án lesz egy éve, hogy megkezdődött a veszprémi várnegyed fejlesztésének kivitelezése. Az állami támogatásból megvalósuló nagyszabású beruházás 18 épületet és a hozzájuk tartozó, mintegy 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter szabad területet érint. A rehabilitáció 2025 nyaráig tart, de több épület már 2023-ban, az Európa Kulturális Fővárosa Program esztendejében is látogatható lesz. A kivitelezési munkálatokról lapunk folyamatosan, részletes cikkekben számol be.  

A felújítási munkákat öt cég: a LATEREX Építő Zrt., a Fejér BÁL Zrt., a VEMÉV-SZER Kft., a SWIETELSKY Magyarország Kft. és a B & G Generál Kft. végzi.

 

 

A SWIETELSKY Magyarország Kft. a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel közös konzorciumban három épület rekonstrukcióján dolgozik:

  • a Szent István ferences templom és rendházén,
  • a Tejfalusy-házén, melynek során egy integrált Layher megoldás segíti a kivitelező szakemberek munkáját, valamint
  • a Bíró-Giczey palotáén.

A LATEREX Építő Zrt. már több mint egy éve dolgozik a helyszínen, a munkaterületet 2022. február 8-án vette át a kivitelező cég. A VEMÉV-SZER Kft.-vel közös konzorciumi munkái során K1 projektnév alatt

  • az Érseki Palota,
  • a Gizella Kápolna,
  • a Nagypréposti Ház
  • és a Szent József Ház teljes felújítása és restaurálása történik meg.

 

 

A logisztika területén komoly sikerként könyvelhető el a LATEREX és a VEMÉV-SZER által kezdeményezett 42 méter magas nehézállvány felállítása a várnegyed lábánál, amelyről korábban lapunk is beszámolt.  A Gép Flotta Kft. által tervezett, kivitelezett és üzemeltetett két teher-, és személyfelvonós térállvány biztosítja az alternatív megközelítését a munkaterületnek. A térállvány Layher elemekből épült.

 

 

Közel 70 százalékos az első ütem készültsége

A beruházó legfrissebb közleménye szerint február közepéig 245 munkanap alatt, 680 ezer munkaórát dolgoztak a kivitelezők, naponta mintegy 70 tonna anyagot mozgattak meg, és eddig nagyságrendileg 5000 tonna építőanyagot építettek be. Az idén záruló első ütem munkái során megújul valamennyi, felújításban érintett épület homlokzata, jelenleg a készültség közel 70 százalékos.

Február közepéig több mint 244 darab ablakot cseréltek újra (összesen 897 darab ablak újul meg). A beruházáson 550 személy dolgozik, ebből közel 450 fő az építőipari munkában vesz részt.

 

 

A látogatók bepillantást nyerhetnek a folyó munkálatokba

A nagyszabású projekt felelőse a Veszprémi Érsekséghez tartozó Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság. A Veszprémi Érsekség a Főegyházmegyei Gyűjteménnyel együttműködve különleges programot szervez 2023-ban.

A májustól látogatható Work in Progress 2023 kiállítássorozat betekintést ad a veszprémi várnegyed megújításába és a műemlékvédelmi munkáiba. Az ide látogatók úgy láthatják a várnegyed megnyíló épületeit és korábban elzárt kertjeit, ahogy máskor nem: munka közben. Látogathatóak lesznek 2023 májusától az Érseki Palota egyes részei, valamint megnyitja kapuit a Körmendy Ház és a Biró-Giczey Ház. A látogatók interaktív kiállítás és vezetett túrák keretében bepillantást nyerhetnek a kulisszák mögé.

Megtudhatják, hogyan zajlanak a kutatások, restaurálások, az építészeti tervezés. Az idei év további eseménye a várban, hogy a húsvéti feltámadási szentmisét a megújult Szent Mihály Főszékesegyházban tartják meg.

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.VEMÉV-SZER Kft.Swietelsky Magyarország Kft.Fejér-B.Á.L. Zrt.VeszprémB & G Generál Kft.műemlékfelújításLayher Kft.

Hírlevél

Hirdetés