2024.03.19, Kedd
42 méter magas, szabadonálló nehézállvány segíti a személyi és építőanyag forgalmat a veszprémi vár felújításánál

42 méter magas, szabadonálló nehézállvány segíti a személyi és építőanyag forgalmat a veszprémi vár felújításánál

magyarepitok.hu

2022.06.22. 10:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A Layher Allround moduláris állványrendszer alkalmazásával elkészült, 80 tonna súlyú térállványhoz két felvonót rögzítettek a teher és személyi forgalom lebonyolítására.

Hirdetés

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében fejlesztik a Veszprémi Érsekség várbeli épületeit – írta meg lapunk februárban. A teljes beruházás 2025-ben zárul, de 2023-ra megújítják azokat az elemeket − a székesegyházat, a palota egyes fogadótereit, illetve bizonyos turisztikai és közösségi tereket −, amelyek a kulturális fővárosi programot szolgálják. A felújítás 35 ezer épített és tízezer szabadtéri négyzetmétert érint.

A várbeli épületek rekonstrukciós munkálatai a közelmúltban kezdődtek meg. A kivitelezési munkákat, főképp az építőanyag szállítását nagyban segíti a felvezetőben is említett, tízemeletes épületnél is magasabb, országosan is különleges és egyedülálló állványzat, mely a Laterex Építő Zrt. és a Vemév-Szer Kft. megbízásából készült el a Gép-Flotta Kft. és a Bakony-ács Kft. közös munkájaként.

Az állvány fontos szerepet tölt be az építkezésen: biztosítja a vár felújításához szükséges építési forgalmat, mindezt úgy, hogy nem akadályozza a közforgalmat, továbbá teljes mértékben óvja a környezetet.

Az állványmegoldás kialakítása Strausz Péter (Bakony-ács Kft.) és Turi Zoltán (Gép-Flotta Kft.) ötlete nyomán valósult meg.

Egy olyan állványzat készült el, amely segíti ellátni a személyi és építőanyag forgalmat.

Mindezt a Layher Allround moduláris állványrendszer alkalmazásával elkészült, hozzávetőlegesen 80 tonna súlyú térállvány biztosítja, amelyhez két Geda Z/ZP 1500-as felvonót rögzítettek a teher és személyi forgalom lebonyolítására. A két Geda felvonó egyenként 1500 kilogramm teherbírásúak. A felvonók az építési anyagok felhordására és a személyek feljutásának támogatására szolgálnak, és egyenként 15-15 fő szállítására alkalmasak.

A terepviszonyok nehezítették a tervezési munkát

Az állvány megtervezésekor nem álltak rendelkezésre műszaki tervek, hiszen a várfal oldalát kellett alapul venni a végső állványterv elkészítéséhez, melynek a kialakításában a Layher mérnökök segítették a munkát. 3D Lidar szkennerrel térképezték föl a leendő állvány felállítási területét. Az első alkalommal beszkennelték a területet a koncepcióterv elkészítéséhez, majd egy második szkennelés alkalmával, tereprendezés után pontosították az előző eredményeket és további inputokat gyűjtöttek a tervezéshez.  

„A 3D állványterv és a pontos kiviteli tervek elkészítésekor kihívást okoztak a változatos terepviszonyok, ugyanis nem volt egyenletes az emelkedés mértéke, több szakaszon átlagon felüli meredek lejtéssel kellett számolni” – emelte ki Tóth Patrik, a Layher Kft. műszaki vezetője.

A 80 tonna állványanyagból megvalósult állványszerkezet 42 méter magas

A Benedek-hegy oldalán felfelé induló Allround térállványzat nehézállványként funkcionál és 1200 kilogramm/négyzetméter teherbírású (szerk.: nehézállványnak minősül az a szerkezet, ami 200 kilogramm/négyzetméter feletti súlyt képes elbírni).

A 80 tonna állványanyagból megvalósult szerkezet 42 méter magas és 12.000 köbméter állványzatot foglal magában.

Az állványzat tetején két, 1,5 méter széles közlekedő folyosót építettek ki, annak érdekében, hogy az anyagokat a felvonóból kigurítva ezeken keresztül vigyék a munkaterületre. Az egyik a személyi, a másik a teherforgalomért felel. Mindkettőről elmondható, hogy extrán biztosított, 4 soros oldalvédelemmel ellátott megoldás.

A két közlekedési folyosó borítása is gondos munka eredménye. Layher Lightweight, vagyis könnyített súlyú acél járólapokat alkalmaztak. Ezek standard állványozási munkákhoz kiválóan alkalmasak, vékonyabb falvastagságúak a standard acél járólapnál és kisebb súllyal rendelkeznek, ennek ellenére nagyobb teherbírásúak.

A járólapokra a folytonos járófelület biztosítása érdekében csúszásmentes, rétegelt lemez borítást helyeztek, így az anyagmozgatást végző hidraulikus kézi raklapemelő berendezéssel könnyen lehet mozogni ezen a területen és könnyen lehet eljuttatni az anyagokat a munkaterületre. Emellett az egyik közlekedő folyosó még egy extra palló terítést is kapott a járólap és a rétegelt lemez közé, a még nagyobb teherbírás biztosítása érdekében.

Az állványzaton egy esetleges áramszünet esetén sem áll meg a munka, ugyanis Podest lépcsőket építettek be a szerkezetbe, amelyek szükség esetén biztosítják a feljárást a szakemberek számára.

A megfelelő alapzat kialakítása kulcsfontosságú

„Nehézállványok és szabadonálló állványzatok esetén kiemelten fontos a megfelelő alapozás” – mondta Tóth Patrik. Vagyis fontos, hogy az állvány talpazata megfelelően kialakított teherbíró felületre kerüljön.

Azonban már a tervezési szakaszban kimutatták a talajvizsgálatok, hogy a várfal környezetében nem megfelelően teherhordó a talaj, építési és egyéb régmúlt korabeli hordalék található benne, amelyek 3,5 méter laza sittréteget alkotnak. Ezért régészeti felügyet mellett 500 milliméteres 3, illetve 4 méter mély lebegőcölöp alapokat készítettek, vagyis cölöpalapozással oldották meg az alapozást a térállvány lába alatt. Továbbá az állvány talpazatát is meg kellett hosszabbítani, amelyre kiváló megoldást biztosított az Allround rugalmas alkalmazhatósága.

Három hétnyi alapozási munka után az állványzatot 50 ember építette fel hozzávetőlegesen 2 hét alatt. Régészeti és fúrási munkálatok a teljes állványépítésre rendelkezésre álló szerelési idő 70%-át kitöltötték, azonban a határidőt mindenképpen tartani kellett, így az állványozási munkákba végül a Belvárosi Építő Kft., az MBT Bau és Állványtechnika Kft., valamint a Hungaro-Állvány Kft. szakemberei is besegítettek.

A teher- és személyfelhordásra alkalmas, szabadonálló nehézállvány megvalósítása – különösen ekkora magasságban, ilyen terepviszonyok között – kétséget kizáró egyediséget kölcsönöz a projektnek. A résztvevő szakemberek professzionális szaktudásának és problémamegoldó hozzáállásának köszönhetően kiváló munkát sikerült véghez vinni az egyedi állványzat felépítésével.

Galéria

Mi épül?Layher Kft.LATEREX Építő Zrt.VEMÉV-SZER Kft.Gép-Flotta Kft.Bakony-ács Kft.Veszprémállványzatvárfelújítás

Hírlevél

Hirdetés