2023.09.22, Péntek
Számos épület megújul Európa Kulturális Fővárosának várában
A Veszprém-Balaton 2023 - Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében megújuló Szent István ferences templom (balról) és Szent Mihály-bazilika Fotók: Vasvári Tamás / MTI

Számos épület megújul Európa Kulturális Fővárosának várában

magyarepitok.hu. MTI

2022.02.07. 10:28 - Kolinek Nóra

A teljes beruházás 2025-ben zárul, de 2023-ra megújítják azokat az elemeket, amelyek a kulturális fővárosi programot szolgálják.

Hirdetés

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében 39 milliárd forint támogatást biztosít a kormány a veszprémi érsekség várbeli épületeinek fejlesztésére − mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes pénteken Veszprémben.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: bár a vár épületeinek megújítása egyházi beruházás, valójában óriási város- és térségfejlesztés, amely a környék lelki, szellemi és gazdasági fellendülését is szolgálja. Rámutatott:

Veszprémtől északra a Budapest-Székesfehérvár−Győr−Pozsony−Bécs tengely fejlett ipari régió, a Balatonnál a turizmus a meghatározó, de szükség van a kettő között a bakonyi megyeszékhely térségének fejlesztésére is.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes
Fotók: Vasvári Tamás / MTI

 

Számos egyéb fejlesztés is zajlik a városban

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón történelmi lehetőségnek nevezte, hogy megújulhatnak a veszprémi vár egyházi épületei. Emlékeztetett:

a Modern Városok Program részeként új sportuszoda és tornász gyakorlócsarnok épült Veszprémben, az Európa kulturális fővárosa programhoz kapcsolódóan pedig az egykori gyermekkórház és a Ruttner-ház épülete is megújul.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere hangsúlyozta: azt szeretnék elérni, hogy a város 2030-ra Európa legélhetőbb városai közé tartozzon. Ezért nem szabad megelégedni azzal, amit az elődök itt hagytak, hanem hozzá is kell tenni − mondta. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2022 az építkezés éve lesz a városban.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa (EKF) program megvalósításáért felelős kormánybiztos Veszprém történelmi, egyházi múltjáról szólva kiemelte: a vár megújításával a város közössége, a régió, az egyház és az ország is új lendületet kaphat.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 - Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításáért felelős kormánybiztos

 

A felújítás több mint 45 ezer négyzetmétert érint

Udvardy György veszprémi érsek a főegyházmegye mottójára − őseink hite a jövő reménye − utalva azt mondta: szeretnék megőrizni őseik hitét és a hit által teremtett kulturális értékeket.

A fejlesztésről szólva megjegyezte: reális igényeket igyekeztek megfogalmazni a terekkel és a funkciókkal kapcsolatban úgy, hogy a 2023 utáni működtetés és fenntartás is biztosítható legyen.

Közölte: a teljes beruházás 2025-ben zárul, de 2023-ra megújítják azokat az elemeket − a székesegyházat, a palota fogadótereit, illetve turisztikai és közösségi tereket −, amelyek a kulturális fővárosi programot szolgálják.

A Veszprém-Balaton 2023 - Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében megújuló Szent Mihály-bazilika a veszprémi várban

 

Vörös Tamás érsekségi főépítész a projektet bemutatva elmondta: 18 várbeli épület van az érsekség tulajdonában.

A felújítás 35 ezer épített és tízezer szabadtéri négyzetmétert érint, köztük liturgikus, pasztorális, hivatali, gyűjteményi, múzeumi, kiállító, valamint zarándok- és vendégfogadási tereket.

 

Mi épül?VeszprémEurópa Kulturális Fővárosakulturális beruházásegyházi fejlesztések

Hírlevél

Hirdetés