2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Szerkezetkész a magyar birkózás épülő központja
Az Akadémia bejárata (látványtervek: kozmaakademia.hu)

Szerkezetkész a magyar birkózás épülő központja

magyarepitok.hu, MTI

2018.12.03. 11:45 - Almási Krisztina

A háromemeletes épületben edzőcsarnokot, öltözőket, egy 500 fős lelátóval körülvett csarnokot, valamint oktató-, konferencia- és rendezvényteret alakítanak majd ki.

Hirdetés

Bokrétaavató ünnepséget tartottak a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia csepeli sportcsarnokánál abból az alkalomból, hogy a háromszintes épület elérte szerkezetkész állapotát. A 4000 négyzetméteres komplexum építését idén áprilisban kezdte el a budapesti Jánosik és Társai Kft. és 35 százalékos elkészültségnél tart.

A csarnoknál jelenleg a tetőszigetelési munkák folynak, karácsonyig pedig, a belső munkák folyamatos téli végezhetősége érdekében, a homlokzati panelezés is elkészül – olvasható az akadémia közleményében.

2019 őszére teljesen elkészül a csarnok

A sportcsarnok az összesen mintegy 4,5 milliárd forint értékű fejlesztés első ütemében épül fel, amelyben a Jánosik Kft. egy nettó 2,2 milliárd forintos szerződés keretében végez kivitelezési munkálatokat. Az épületet várhatóan 2019 őszétől vehetik majd birtokba a fiatal birkózók. A fejlesztés során egy képzési központ, egy sportrehabilitációs centrum, egy vendégház és egy 130 fős szakkollégium is kialakításra kerül. Ez utóbbi előreláthatólag 2020 végén készül majd el.

A háromemeletes központi létesítmény első szintjén a Csepeli Birkózó Világ kap helyet, három szőnyeges edzőcsarnokkal, öltözőkkel, szaunával és pihenőhelyiségekkel, illetve itt lesz majd a Csepeli Birkózó Club is. Az emeleten egy 500 fős lelátóval körülvett csarnokot alakítanak ki. A galériaszinten többek között oktató-, konferencia-, és rendezvényteret, valamint a Kis-Dunára néző vendéglátó teraszt adnak át.

Festménysorozat díszíti az épületet

Az ünnepségen a szerkezetkész épületet és a rajta elhelyezett bokrétát a helyszínen megáldotta Kertész Péter, a Csepeli Főplébánia plébánosa, pápai káplán. Ezen felül sor került az idei, budapesti birkózó-vb magyar sportsikereit megörökítő festménysorozat első alkotásának leleplezésére, melyen részt vett az alkotó Adorján Attila festőművész, valamint Bácsi Péter kétszeres világ- és Európa-bajnok birkózó, a hazai vb magyar aranyérmese.

„Az akadémián olyan fiatalokat fognak nevelni, akik elszántan és eredményesen harcolnak majd a sportsikerekért mind a hazai, mind a nemzetközi porondon” – mondta el az ünnepségen Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány alapítója.

Jelentős hazai képzési központ lesz

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia célja, hogy a multifunkciós sportcsarnok és a hozzá tartozó szakkollégium bázisán a sportág hazai és nemzetközi szinten is elismert képzési központjává váljon. A sportcsarnok nemcsak a birkózás, hanem más sportágak számára is otthont ad majd, valamint kulturális és közösségi események helyszíneként is szolgálhat, és akár 1000 fős rendezvényeket is képes lesz befogadni.

Mi épül?építőipari cégekJánosik és Társai Kft.sportberuházásoksportcsarnok

Hírlevél

Hirdetés