2024.04.19, Péntek
Hónapokon belül letehetik a Dél-Budai Centrumkórház alapkövét
Látványtervek: magyaridok.hu, blikk.hu

Hónapokon belül letehetik a Dél-Budai Centrumkórház alapkövét

magyaridok.hu, magyarepitok.hu

2019.01.08. 10:33 - Szabó Ákos

Az 1,2 millió ember sürgősségi ellátását biztosító létesítmény a magyar egészségügy történetének legnagyobb beruházása lesz.

Hirdetés

Hamarosan újabb szakaszába léphet a leglátványosabb projekt a főváros kórházinfrastruktúráját teljesen megújító Egészséges Budapest Programban (EBP). A 700 milliárdos fejlesztéssorozatban három központi óriáskórház épül fel Észak-Pesten, Dél-Pesten (a Nagyvárad téri fejlesztés koncepció- és látványterveit nemrég mutattuk be) és Dél-Budán.

 

A beruházás helyszíne a XI. kerületben

A Dél-Budai Centrumkórházat a másik kettővel ellentétben zöldmezős beruházásban építik fel: nemrég meghirdették a tervpályázat eredményét is. Most a projektért felelős miniszterelnöki megbízott Bedros J. Róbert a Magyar Időknek kifejtette: a tervek szerint néhány hónap múlva már leteszik az eddigi legnagyobb legnagyobb hazai kórházberuházás alapkövét,

és öt éven belül át is adják az ország legmodernebb egészségügyi intézményét.

 

A lehető leggyorsabb betegellátás a cél

A centrumkórház XI. kerület Dobogón épül fel. A végleges kiviteli terveket a tervpályázat első két helyezettje (M-Teampannon Kft és Ruttkai Pál András) között zajló közbeszerzési eljárás nyertese dolgozhatja majd ki – bár a többi pályázatból is hasznosíthatnak elemeket a megbízott elmondása alapján.

 

 

A korábbi nyilatkozatok szerint 190 ezer négyzetméteresre tervezett létesítményről Bedros J. Róbert kifejtette: olyan magkórház épülhet fel, melyben az aneszteziológiai, diagnosztikai, műtő és egyéb egységek olyan közelségben vannak,

ami a legrövidebb időn belüli betegellátást szolgálja.

 

Minél több természetes fényt kapnak majd az egyágyas szobák

A szakemberek olyan épületet terveztek, amelyben természetes fényre helyezték a hangsúlyt, úgynevezett klímaudvarok segítségével. Az egyágyas – szükség esetén egybenyitható – betegszobák elhelyezésénél is fontos volt a természetes fény és a zöld környezetre való kilátás. A felnőttkórházban összesen 900 ágy várja majd a pácienseket, a gyermekrészlegen pedig 300 bentalvó beteg kezelésére készülnek fel (a szülőnek is lehetővé teszik a 24 órában a gyermekeik közelében tartózkodást).

 

 

A közösségi közlekedés fejlesztése is hamarosan elrajtolhat a centrukórház közelében

A Dél-Budai Centrumkórház az év minden napjában és órájában 1,2 millió ember sürgősségi ellátásáról is gondoskodik majd, az intézménynek egy esetleges katasztrófahelyzetben is helyt kell állnia -derült ki. Ennek megfelelően az intézmény megközelítését szolgálja az M1–M7-es autópálya közvetlen lehajtója, a 7-es úttal való kapcsolat, két helikopterleszálló kialakítása és a tömegközlekedés fejlesztése is.

Ez utóbbi során kötöttpályás építkezéseket is tervbe vettek.

A közműhálózat és közlekedési infrastruktúra beruházásai is megkezdődhetnek 2019-ben – fejtette ki végezetül a miniszterelnöki megbízott.

kórházfejlesztésMi épül?egészségügyi fejlesztésEgészséges Budapest ProgramcentrumkórházakÁllami Egészségügyi Ellátó Központ

Hírlevél

Hirdetés