2024.03.19, Kedd
Ezzel az üzemmel duplázza meg a kapacitását a magyar repülőgépgyártó
magnusaircraft.com

Ezzel az üzemmel duplázza meg a kapacitását a magyar repülőgépgyártó

mti

2019.04.23. 08:01 - Hegedűs Gergely

A Magnus új gyáregysége elérte a legmagasabb pontját, a már működő összeszerelő üzemet fogja kiszolgálni.

Hirdetés

Bokrétaünnepet tartottak a MagnusAircraft Zrt. pécs-pogányi telephelyén épülő, több mint 5000 négyzetméteres kompozitelem-gyártó üzeménél. 


A nyár végére elkészül az új üzem

A projekt annak a beruházásnak a része, amiben a magyar cég tavaly egy 1900 négyzetméteres összeszerelő üzemet és 300 négyzetméteres irodahelyiséget adott át. A létesítményrészben tavaly október végén indult el a termelés. "A Magnus összeszerelő-üzemegységében és az irodaépületben jelenleg mintegy hatvan ember dolgozik. Október óta hét repülőgépet gyártottak le az üzemrészben, amelyben évente 90 repülőgép összeszerelését tervezik" - mondta el az igazgató.    

Figura Zsolt beruházásért felelős operatív igazgató az ünnepségen mondott köszöntőjében kiemelte: az épülő kompozitelem-gyártó üzem a már működő repülőgép-gyártó egységet fogja majd kiszolgálni.

"Átadása után évente 200-220 kompozit repülőgéptest gyártását tervezzük, a létesítmény további 60-70 alkalmazottnak ad majd munkát"

- tette hozzá. Az MTI érdeklődésére Figura Zsolt közölte: a mintegy 2 milliárd forint értékű fejlesztés februárban indult, a tervek szerint a nyár második felében kezdődik a próbaüzem a létesítményben.


Olcsóbb és környezetkímélő

A cég korábbi ismertetése szerint a Magnus Aircraft a világon először fejlesztett ki kompozit anyagokból készülő kétüléses repülőgépet, amely műrepülésre alkalmas. Emellett kifejlesztett egy olyan gépet, amely nem kerozinnal, hanem benzinnel működik, és szintén kompozit anyagból készült; így alacsonyabb a környezetterhelése és fenntartási költsége, mint más repülőknek.     

A magyar kormány az összesen 5,16 milliárd forintos beruházással felépülő létesítmény kialakításához 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. Boros László vezérigazgató az MTI kérdésére közölte: cégük 2017-ben több mint 150 millió, tavaly több mint 300 millió forintos nettó árbevételt ért el. "A beruházások miatt mindkét évben a cég eredménye 'pozitív nulla' volt" - jegyezte meg.

Mi épül?Pécsüzemépítésgépgyártás

Hírlevél

Hirdetés