2024.03.19, Kedd
Elkészült a magyar repülőgépgyártó első üzeme Pécsett
Fotók: magnusaircraft.com

Elkészült a magyar repülőgépgyártó első üzeme Pécsett

mti, magyarepitok.hu

2018.10.18. 16:12 - Hegedűs Gergely

A Magnus benzines működésre kifejlesztett gépei olcsóbbak és környezetkímélőek a kerozinos repülőkhöz képest.

Hirdetés

Átadták a Magnus Aircraft Zrt. pécsi repülőgépgyárának első ütemét. A pécs-pogányi repülőtér szomszédságában található üzemben a magyar tulajdonban levő cég vezérigazgatója, Boros László sajtóbejáráson ismertette a részleteket.


Tavasszal lesz teljes a beruházás

Az első ütemben egy 1900 négyzetméteres összeszerelő üzem és 300 négyzetméteres irodahelyiség épült fel mintegy 3 milliárd forintból. A termelés október végén indul, az összeszerelő üzem kapacitása évi száz repülőgép gyártását teszi lehetővé.     

A második ütemben megvalósuló mintegy 5000 négyzetméteres kompozitelem-gyártó üzem elkészültével a társaság kapacitása évi kétszáz repülő fölé emelkedik. A már jelenleg is épülő üzemrész 2019 tavaszára készül el.     

 

A világon elsőként fejlesztették ki

A bejáráson Boros László mérföldkőnek nevezte a vállalat pécsi gyártóbázisának kialakítását, amely szavai szerint lehetővé teszi, hogy világ bármely pontjáról érkező megrendeléseket megfelelő színvonalon, minőségben és határidőre tudják kiszolgálni.     

A cég korábbi ismertetése szerint a Magnus Aircraft a világon először fejlesztett ki kompozit anyagokból készülő kétüléses repülőgépet, amely műrepülésre alkalmas. Emellett kifejlesztett egy olyan gépet, amely nem kerozinnal, hanem benzinnel működik, és szintén kompozit anyagból készült. Emiatt súlyuk kisebb, alacsonyabb a környezetterhelésük és fenntartási költségük, mint más repülőknek.     


Több mint száz alkalmazott

A Magnus benzimotoros, karbon kompozitvázas Fusion műrepülőgépei 2016-ra váltak szériaéretté,

a teljes mértékben magyar fejlesztés termelését az új üzem felépítésével Magyarországon tudják tartani.

A magyar kormány az 5,16 milliárd forintos beruházással felépülő létesítmény kialakításához 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. A vezérigazgató az MTI kérdésére közölte: a cég jelenleg mintegy ötven főt alkalmaz, a kompozitüzem elkészültével pedig legkevesebb 115 embernek adnak majd munkát.    

közlekedésfejlesztésMi épül?Pécsinnovációüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés