2024.04.25, Csütörtök
Norvég pilotaképző-központ létesül a Dunántúlon
Illusztráció (gsv.hu)

Norvég pilotaképző-központ létesül a Dunántúlon

MTI

2019.04.29. 12:54 - Almási Krisztina

A projekt részeként megépülnek a hangárok és oktatási létesítmények, valamint a szimulátorközpontot is kialakítják.

Hirdetés

Pilótaképző-központot hoz létre Hévízen a norvég tulajdonú Central European Aviaton Cluster a szintén norvég Pilot Flight Academyvel közösen összesen 15 millió euróból, vagyis mintegy 4,8 milliárd forintból – derült ki a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón.

A hévízi bázison kialakítják a szükséges hangárokat, az oktatási létesítményeket, a szálláshelyeket, valamint a szimulátorközpontot is.

A beruházással Norvégia legjelentősebb pilótaképző akadémiája érkezik Magyarországra, a központban évente 300 pilótát képeznek majd ki 80 oktató és szakértő vezetésével.

A pilótaképző akadémia már megrendelte a képzéshez szükséges repülőgépeket Ausztriából, és ősztől már megindul a képzés Hévízen.


A térség adottságai miatt választották Hévízet

A hévízi pilótaképző-központ hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország a következő időszakban még hangsúlyosabban kerüljön fel a világ dinamikusan fejlődő repülési iparágának térképére – mondta el Szijjártó Péter, külgazdasági- és külügyminiszter az eseményen.

Stig Eyde, a Central European Aviaton Cluster elnöke elmondta, hogy óriási potenciált látnak a Hévíz-Balaton repülőtérben, többek közt azért, mert

Keszthely-Hévíz térsége Budapest után a második legnagyobb turisztikai célpont Magyarországon.

 A Wizzair 2017 decemberében kezdte meg Nyíregyházán saját pilótáinak képzését, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen két évtized után újraindult a katonai pilóta és légiirányító képzés. Tavaly Debrecenben megindult az egyetem műszaki karán a  repülőgép-vezetői képzés, és ezeknek a norvég beruházás további lendületet ad.

A Pilot Flight Academy Európában az egyik legnagyobb pilótaképző központ, jelenleg összesen tíz országban van jelen.

Mi épül?Hévízoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés