2024.04.19, Péntek
Új otthont kaptak a zsiráfok és orrszarvúk a győri állatkertben
Fotók: MTI/Krizsán Csaba

Új otthont kaptak a zsiráfok és orrszarvúk a győri állatkertben

MTI, kisalfold.hu

2019.04.15. 15:00 - Almási Krisztina

Az orrszarvúk a zsiráfok házának bővítésével nyertek új lakóhelyet, melynek részeként hat darab boksz épült az állatok számára.

Hirdetés

Elkészült a győri Xantus János Állatkert új fogadóépülete, valamint a zsiráf- és orrszarvúház mintegy 400 millió forintból a Fodor Építőipari Kft. és az Euró Generál Építő Kft. közös kivitelezésében. A Modern Városok Program keretében 2021-ig több mint 2 milliárd forintból fejlesztik az intézményt. Tavaly nyáron számoltunk be az állatkert most megvalósuló fejlesztéséről.

 

 

Az orrszarvúház a zsiráfház bővítményeként készült el, ennek során pedig a zsiráfok belső házát is tovább magasították. Összesen hat darab orrszarvú boksz épült 38-50 négyzetméternyi területen.

Az állatkerti fejlesztés következő fázisa a majomház és a takarmányfeldolgozó épület felújítása lesz. 2020-ban az alábbi fejlesztések következnek:

  • az elefántház rekonstrukciója,
  • a Himalája, a pingvin- és törpevíziló-bemutató megújítása,
  • valamint az állategészségügyi központ felújítása.

Jelenleg mintegy 150 ezren keresik fel évente a Xantus János Állatkertet, a fejlesztéssel ez a szám várhatóan növekedni fog.


Jelentősen nőhet az állatkerti orrszarvú állomány

Az ünnepélyes avató alkalmából ma mutatták be az állatkert két új nőstény orrszarvúját – Wanda négy napja érkezett Rotterdamból, Mana pedig Magdeburból az ősszel, de Veszprémben tartották, amíg kifutója el nem készült.

A két nőstényt májusban egy bika követi, a végső cél pedig az állatkerti orrszarvú állományban összesen két bika és három tehén. Az 1000 kilós keskenyszájú orrszarvút a villanypásztor és a golyóállóüveg mellett 17 centiméter vastag acéloszlopok tartják féken.

 

GyőrMi épül?Fodor Építőipari Kft.Euro Generálállatkert

Hírlevél

Hirdetés