2024.03.19, Kedd
Így szépül meg az Operaház műemlékvédelmi épülete
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Így szépül meg az Operaház műemlékvédelmi épülete

magyarepitok.hu

2019.05.20. 15:37 - Almási Krisztina

Hazánk egyik legfontosabb műemlékének rekonstrukcióján közösen dolgozik a WHB, az ÉPKAR és a LAKI.

Hirdetés

Hazánk egyik legfontosabb műemlékének rekonstrukcióján közösen dolgozik a WHB, az ÉPKAR és a LAKI.

Folyamatosan zajlanak a műemléki és helyreállítási munkák a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületén. A West Hungária Bau Kft., az ÉPKAR Zrt. és a LAKI Épületszobrász Zrt. konzorciuma által kivitelezett felújítási munkák aktuális állásáról Szalai Zoltán, a kivitelezési munkák vezetője a WHB Létesítményfelelőse számolt be lapunknak.

Az épületen belül nincsenek élesen szétosztva a munkaterületek, így a konzorcium tagjai szervesen csatlakoznak egymáshoz az építkezésben a 2020-ig tartó felújítás során.


Teljeskörű gépészeti és elektromos felújításon esik át az épület

A projektben nagy szerepet kap a teljeskörű gépészeti és elektromos felújítás– ezen a területen a teljes bontás után korszerű technológiákkal történik az újjáépítés. Építészeti munkák tekintetben a teljes üzemi terület, részleges műemlékfelújítási feladatok – amelyek közül a homlokzati munkák vannak folyamatban, pl. a homlokzati elemek restaurálása- a közönségforgalmi mosdók felújítása, a tetőhéjazat komplett cseréje képezik a munkák részét.

 

A képre kattintva galéria nyílik meg!

Az Operaházban a Dalszínház és a Hajós utca felőli karzatlépcsőház is felújításra kerül, az előbbi orsóterébe liftet helyeznek, ezáltal részben akadálymentessé válik az épület. Az 5. emeleti jelmeztár helyén létrejön egy multifunkciós terem, amely különböző előadásoknak, rendezvényeknek, kiállításoknak adhat helyet. Átalakítják a zenekari árkot is akusztikai és ergonómiai okokból: a nézőtér első két sorának visszabontásával egyszerre bővült az árok mérete, másrészt visszaálltak a tér eredeti, Ybl által megtervezett arányai.

Jelenleg mintegy 50 ember dolgozik az építkezésen egyidejűleg, ám ez a szám a kivitelezés végéhez közeledve növekedni fog.


Év végére teljesen megújul a homlokzat

Markó István, a WHB építésvezetője elmondta, hogy folyamatosan haladnak a homlokzat felújítási munkái és elkezdődött a tetőszerkezet természetes palafedése is a bádogosmunkák mellett. A belső részeken zajlik a színpadtechnika kialakítása, amelyet a Bosch Rexroth Kft., Színpad- és Emelőgéptechnikai Kft. és Hidromatic Kft. színpadtechnikai konzorcium kivitelez.

A pincében a gépészeti és villamossági kivitelezések már előrehaladott állapotban vannak, az emeleti részeken is elkezdődtek a gépészet és villamosság munkálatai. Ezen kívül folyamatban van a Dalszínház utcai karzatlépcső bontása is.

A homlokzat és a tetőszerkezet felújítása várhatóan az év végére, a belső részek felújítási munkálatai 2020 őszére készülnek el.

 

 

Galéria

Mi épül?OperaházWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Épkar Zrt.Laki Épületszobrász Zrt.műemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés