2024.05.25, Szombat
Rég elveszett szobrokat nyert vissza a Budai Vár
Fotók: Spielmann Zoltán / magyarepitok.hu

Rég elveszett szobrokat nyert vissza a Budai Vár

magyarepitok.hu

2019.05.13. 10:30 - Gyöngyösi Klaudia

A WHB és a LAKI a korhű építkezéshez híven olyan anyagokat használ az újjáépítéshez, melyeket hajdanán is alkalmaztak.

Hirdetés

Az utolsó szobrok is felkerültek a Budai Várnegyed főőrségi épületének attikafalára. Mint azt már korábban megírtuk a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a LAKI Épületszobrász Zrt. kivitelezésében két beruházás is zajlik a Vár területén. A program része a világháborúban sérült Új Királyi lovarda, valamint a Csikós udvarban található főőrségi épület és Stöckl-lépcső rekonstruálása. A projektek egyik különlegessége, hogy a teljes rekonstrukció érdekében olyan alapanyagokat használnak, melyeket legalább száz éve nem használ már az építőipar.

Történészek segítségével születtek meg az új szobrok

Az eredeti Főőrség épületén 12 haditrófea helyezkedett el. Amikor a 70-es években teljesen elbontották az épületet, a szobrok helye dokumentáció hiányában ismeretlenné vált. A vár megújulását célzó Nemzeti Hauszmann Program egyik fő célja, hogy minden fejlesztés a hajdani tervek szerint valósuljon meg, és ez alól a szobrok sem képeztek kivételt.

Mivel csak archív fényképek álltak rendelkezésre, művészettörténészek bevonására is szükség volt. A szakemberek a korszak stílusjegyeire és a fotókra hagyatkozva, a szobrász segítségével sikeresen megvalósították az eredetinek megfelelő alkotást. A tervek alapján a Csányi Szabolcs szobrászművész által vezetett csoport reprodukálta a trófeákat.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

Különleges anyagot használtak az öntéshez

Az alkotások egy úgynevezett spiáter öntvényből készültek, ami cink és alumínium ötvözete, réz hozzáadásával. Ebből az anyagból készült a lovarda déli homlokzatán a bejárat fölött található Sportembléma nevezetű lófej szobor is.

A szobrok stabilitásához nem tudták alkalmazni a hajdani épületnél felhasznált műszaki megoldásokat. A mostani épület bár kívülről ugyanúgy néz ki, mint az előde, épületszerkezetileg teljesen különböző. A ma érvényes szabályozások miatt nem kőhöz kapcsolódnak az alkotások, hanem egy stabil vasbeton szerkezethez.

A beruházás részeként visszakerül eredeti helyére ifj. Vastagh György „A lovát elvezető csikós” híres szobra is. Az eredetileg a lovarda előtt álló alkotás a világháború után egy raktárba került, ahol a 70-es években felújították, majd a 80-as években kapott új helyet a Hunyadi-udvarban. Egy újabb felújítás után ismét visszakerül a Királyi lovarda főbejárata elé.

Akusztikus burkolatot kapott az Új királyi lovarda

A lovarda belterének egyik érdekessége a falburkolat. Az üres épületbe belépve sincs nyoma visszhangnak, ami az akusztikus burkolatnak is köszönhető. Bár a Királyi lovardát hamarosan átadják, a terület nem lesz még megközelíthető a közönség számára, mivel a Csikós udvar tereprendezése egy külön beruházás részeként fog megvalósulni.

 

 

A két épület 2019. június végére éri el a Hauszmann Alajos által tervezett és a modern kor igényeinek megfelelően újragondolt állapotot.

Galéria

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Laki Épületszobrász Zrt.Budai várBudapestNemzeti Hauszmann ProgramVárkapitányság Nonprofit Zrt.

Hírlevél

Hirdetés