2024.04.16, Kedd
Új versenymedencével nyitott ki Miskolc 99 éves strandfürdője
Fotó: boon.hu/Ádám János

Új versenymedencével nyitott ki Miskolc 99 éves strandfürdője

mti, magyarepitok.hu

2019.05.02. 09:59 - Hegedűs Gergely

A Hajós Alfréd által tervezett selyemréti létesítmény hőszivattyús vízmelegítést kapott, és a versenysportokra is alkalmassá vált.

Hirdetés

Miskolcon szerdán átadták a megújult selyemréti strandfürdőt. A 1,7 milliárd forintos beruházást a Peka-Bau 2000 Kft. kivitelezte.


Állandó fedőszerkezetet kapott a medence

A projektről a polgármesteri hivatal sajtóosztálya számolt be az MTI-nek. A felújítás során elbontották az elavult 50 méteres úszómedencét, helyére egy ugyancsak 50 méteres medencét építettek. A közbeszerzési adatok szerint nem csak a rossz állapotú régi medencét váltották ki: a korábbi sátoros megoldás helyett új, állandó fedőszerkezetet építettek a medence fölé.

Az új létesítmény már a versenysportra és az utánpótlástornák megrendezésére is alkalmas, új uszodatechnikával és gépészettel rendelkezik.

A város emblematikus strandján a víz melegítésére környezetbarát és energiatakarékos hőszivattyús megoldást alkalmaznak.

A mostani fejlesztést megelőzően, 2012-ben a selyemréti strandfürdő már kapott egy közel 1 milliárd forintos felújítást, ami által 2013-ban újra megnyílhatott. „A tavaly novemberben elkezdett mostani beruházással a régió egyik legkorszerűbb és legszebb strandfürdője várja a vendégeket és a sportolókat Miskolcon” - áll a közleményben.


99 év alatt háromszor nyitották ki újra

A beruházás a Miskolci Vízilabda Club (MVLC) sportfejlesztési programjában szerepelt, amelyhez a tao-támogatás nagy részét a Wanhua-BorsodChem Zrt. és a SEGA Hungary Kft. biztosította. A szükséges 30 százalékos önerőt a város állta.

A Selyemréti Strandfürdőt először az 1920-as évek végén nyitották meg. Az olimpiai bajnok építész Hajós Alfréd tervei alapján felépült létesítményt a villanytelep hőjével fűtötték. Innen származik gyakran használt neve, a „villanytelepi fürdő”. Ezt követően ideiglenesen bezárták, majd az 1950-es években nyitott ki újra a bükkaljai szénhidrogén-kutatások során talált termálvíz használatával. Több átépítés zajlott a strandon, majd 2008-ban bezárták és csak 2013-ban nyílt meg egy nagyobb fejlesztés után.

Mi épül?MiskolcPEKA-BAU 2000 Kft.fürdőfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés