2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Gyorsabb és akadálymentesebb lesz az export a tengerentúlra
Illusztráció / hajozas.hu

Gyorsabb és akadálymentesebb lesz az export a tengerentúlra

mti.hu

2019.06.21. 16:00 - Gyöngyösi Klaudia

A logisztikai bázisnak köszönhetően a cégek már 24 órán belül eljuthatnak a tengeri kijáratokhoz.

Hirdetés

Magyarország az olaszországi Triesztben 32 hektáros területen kikötőt és logisztikai bázist hoz létre – derült ki a V4+ Logisztikai Fórum megnyitó ünnepségén, Mogyoródon. A bázis célja, hogy a tengerentúlra exportáló magyar vállalatok gyorsan és akadálymentesen szállítmányozhassanak.

 A közel 100 millió euróból megvalósuló beruházással megteremtik a megfelelő infrastrukturális feltételeket ahhoz is, hogy a magyar cégek 24 órán belül eljuthassanak közúton vagy vasúton a tengeri kijárathoz. Az ünnepségen szó esett arról is, hogy Magyarország logisztikai versenyképességének erősítése érdekében javítania kell az infrastrukturális lemaradáson is.

Ehhez kiemelték többek között:

  •  az észak-dél irányú infrastruktúra fejlesztését,
  • a határkeresztező út és vasúti kapcsolatok számának növelését,
  • valamint a közép-Európából ma még hiányzó gyorsvasút építését is.


Tovább fejlesztik a vasútvonalakat is

A teljes magyar közúti és vasúti hálózaton rendkívüli fejlesztéseket fognak végrehajtani 2024-ig. Közútfejlesztésre 3200 milliárd forintot, vasútfejlesztésre pedig 2022-ig 1500 milliárd forint áll rendelkezésre.

Így például a Via Kárpátia elnevezésű, Lengyelország által javasolt kereskedelmi és szállítási útvonal, amely észak-déli irányban metszi ketté Közép-Európát, Magyarországra eső 229 kilométeres szakaszát 2022-re teljes terjedelmében kiépítésre kerül. Ennek köszönhetően a Kassa - Miskolc - Debrecen - Nagyvárad útvonalon autópályán lehet majd közlekedni.    

A határkeresztező fejlesztések keretében a jövő év végéig elkészül az új komáromi Duna híd is, a Hídépítő Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. kivitelezésében. Valamint elkészül a szlovák-magyar határt átszelő gyorsforgalmi út is, amely összeköti Budapestet és Pozsonyt. Majd megkezdődik egy újabb Ipoly-híd építése is a szlovák-magyar határon.

Mi épül?kikötőMészáros és Mészáros Kft.Hídépítő Zrt.A-Híd Zrt.

Hírlevél

Hirdetés