2024.03.19, Kedd
127 milliárd forintos üzemépítés érkezik Komárom-Esztergomba
Illusztráció (pid.hu)

127 milliárd forintos üzemépítés érkezik Komárom-Esztergomba

MTI

2019.07.15. 08:40 - Almási Krisztina

A japán cég közel 50 hektáron építi fel a gyárat, mellyel az autóipari fellendüléshez járul hozzá.

Hirdetés

A japán tulajdonú Toray Industries Hungary Kft. lítium-akkumulátorokhoz használt szeparátor filmet előállító üzemet épít 127 milliárd forintból Nyergesújfalun. A két ütemben megvalósuló gyár 48,5 hektáros területen épül fel, és világszinten 20 százalékkal bővíti majd a Toray szeparátor film gyártó kapacitását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésén a helyszínen elmondta, hogy a fejlesztés 188 új munkahelyet teremt majd, melyek nagy része felsőfokú, mérnöki végzettséget igényel. A kormány a befektetéshez 4,7 milliárd forintos támogatást nyújtott.

Az új üzem hozzájárul majd, hogy Magyarország részt vegyen az autóipari dimenzióváltásban és fenn tudja tartani azt a növekedési ütemet, amellyel az első negyedévben első volt az unióban – tette hozzá a miniszter.


Ezekre a célokra használják a Toray Industries termékeit

A Toray Industries 2014-ben jelent meg Nyergesújfalun, miután a cég felvásárolta a Zoltek üzemét, ahol szénszálat gyártanak. A Toray 20 éve a lítium akkumulátorokban használt szeparátor film egyik legnagyobb gyártója. Az 5 és 25 mikron közötti vastagságú film választja el az anódot és a katódot, vezeti az elektronokat, zárlat esetén pedig szigetelőként viselkedik.      

A cég biztosítja a világ szénszálgyártásának a felét, a termékeket szélerőművek turbináinak megerősítésére és repülőgépek fékrendszereihez használják, de az olajkutatásban és olajfúrásban, valamint a hajó- és a sportszergyártásban is alkalmazzák.

Mi épül?Nyergesújfaluüzemépítésautóipar

Hírlevél

Hirdetés