2024.03.19, Kedd
Egyedülálló autóipari beruházás rajtolt el Tatabányán
MTI

Egyedülálló autóipari beruházás rajtolt el Tatabányán

mti, magyarepitok.hu

2019.07.23. 12:34 - Hegedűs Gergely

Elektromos autók akkumulátoraihoz készít majd rézfóliákat a dél-koreai gyár, elsőként Európában.

Hirdetés

Letették a Doosan rézfólia gyárának alapkövét a tatabányai ipari parkban. A 31 milliárd forintos beruházásban 144 ezer négyzetméteren épül fel a gyár. A teljes kapacitás elérésekor évente 50 tonna rézfóliát állít majd elő majd az üzem.

Ez a mennyiség évente 2,2 millió elektromos autó akkumulátorainak előállítására elég.

A helyszín ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az üzem kapacitását később megduplázzák, és évente százezer tonna rézfóliát állítsanak elő.


Robbanásszerűen nő az igény a rézfólia iránt

A keddi átadón Hyungsoo Dong, a Doosan Corporation alelnöke elmondta, a világ tíz akkumulátor értékesítője között meghatározó a három dél-koreai gyár szerepe.

Mivel a rézfólia a szállítás alatt oxidálódhat, a cégcsoport magyarországi gyára a leendő ügyfelekhez a legközelebb települt és a legkorszerűbb terméket állítja elő.

A beruházást a kormány 4,7 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással segítette. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ünnepségen, elmondta, az elektromos autókhoz használt rézfólia iránti igény egyre nő. Ma évente 75 ezer tonna a piac igénye, azonban 2025-re 975 ezer tonnával számolnak. A beruházással a Doosan az európai piac meghatározó beszállítójává válhat.

A beruházás korábbi budapesti bejelentésén a miniszter arra is kitért, hogy a Doosan új üzeme Európában egyedüliként fog rézfóliát gyártani elektromos autók akkumulátoraihoz.
 

Már negyedszázados a helyi ipari park

Bencsik János (Fidesz) országgyűlési képviselő a keddi eseményen emlékeztetett arra, hogy 25 éve kezdődött a Tatabányai Ipari Park fejlesztése, és mára az autóiparon kívül az egészségügy, a környezetvédelem, a műanyagipar világszínvonalat képviselői beruházói vannak jelen a térségben.

Az 1896-ban alapított Doosan 2017-ben 17 milliárd dollár árbevételt ért el, 37 országban 38 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A Doosan 2014-ben szerzett százszázalékos tulajdonrészt a rézfóliát gyártó Circuit Foil Luxembourg nevű cégben.

Mi épül?Tatabányaautóiparelektromos autóüzemépítéscsarnoképítés

Hírlevél

Hirdetés