2024.04.20, Szombat
Öt ultramodern épülettel született új campus a Hegyvidéken – videó
Fotók: MOME és Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Öt ultramodern épülettel született új campus a Hegyvidéken – videó

magyarepitok.hu

2019.09.06. 13:07 - Hegedűs Gergely

Ötéves átfogó beruházás zárult le a Market kivitelezésében a magyar formatervezés 140 éves intézetében.

Hirdetés

A campus átadása kapcsán Fürjes Balázs kormánybiztossal, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárral készült interjúnkat itt olvashatják.

Pénteken koradélután Budapesten átadták a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) megújult campusát. A 12. kerületben található intézményt teljes egészében megújító fejlesztés első üteme még 2014 októberében kezdődött. Most a harmadik, befejező ütem került átadásra, amit a Market Építő Zrt. kivitelezett a 3H Építésziroda tervei alapján. A korábbi két ütem is a magyar magasépítő munkájával készült el.


Ezek az épületek alkotják a megújult campust

A 21,4 milliárd forintból megvalósult épületegyüttes egyik központi eleme a Műterem- és Médiaház: a MOME Two ötszintes, több mint 4000 négyzetméteres épületként jött létre, 171 helyiséggel (hang- és filmstudiók, kiállítóterek). Emellett további jelentős fejlesztések zajlottak a beruházásban:

  • teljes felújításon esett át az akadémiai szárny ’A’ épülete, ami immár MOME Master néven 6000 négyzetméteres területével a mesterképzést szolgálja;
  • elkészült a „B” épület, amely MOME Base elnevezéssel ad közösségi, oktatói termeket és otthonteret az alapképzésnek;
  • létre jött a Műhelyház (MOME One) 49 helyiséget nyújtva a megmunkáló műhelyeknek;
  • megépült a Tudásközpont (MOME Up), ami 6000 négyzetméteren az innovációnak, kutatásnak és a könyvtárnak ad otthont;
  • a Gondűző villa országos műemléki védettségű épülete felújítás után hasznosult.
A képre kattintva galéria nyílik


Háromszor több hely a műhelymunkára

A projekt tartalmazta a modern berendezések beszerzését és a campus parkjának teljes megújítását is. Az egyetem új központi tere egy 15 ezer négyzetméteres  pihenőparkként a nagyközönség számára is nyitva áll majd - a MOME péntek délután fél 4-től nagyszabású piknikkel, programokkal és vásárral várja a közönséget.

A pénteki átadón a beruházást irányító Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az átadón a városépítés és az campus beruházása kapcsán kifejtette: fontos, hogy egyszerre legyen meg az álomhoz szükséges szabadság és a megvalósításához szükséges rend is.

Hangsúlyozta: hogy a campus átadásával jelentős nyitott parkkal is gazdagodott a főváros. A MOME új campusa határidőre és költségkereten belül készült el, a tervezőt és a kivitelezőt is nyílt pályázaton választották ki - tette hozzá. Az eseményen Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Fülöp József rektor és Kopek Gábor miniszteri biztos is beszédet mondott.

Fürjes Balázs


A tavaly márciusi sajtóbejáráson elhangzottak szerint a most befejezett fejlesztésnek köszönhetően

  • kétszer több lett oktatási helyszín,
  • háromszor több hely van a műhelymunkára,
  • ötször több közösségi tér szolgálja a diákokat,
  • valamint tízszer több terület van a kutatásra.


Hasonló adottságú műhelyek eddig csak a tengerentúl voltak

A MOME a magyar formatervezés központjaként működik immár 136 éve, korábban Iparművészeti Egyetem volt a neve. Fürjes Balázs kormánybiztos korábban úgy fogalmazott, az intézmény hosszú évtizedek óta áldatlan állapotban volt, most azonban rengeteg térrel és számtalan funkcióval bővült. A MOME az átadót beharangozó közleményében azt hangsúlyozta, hogy a beruházásnak köszönhetően világszínvonalú XXI. századi kortárs építészeti alkotás ad otthont a szellemi munkának.

A tavalyi, helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint az új MOME Campus Magyarország egyik legnagyobb kreatívipari beruházásában jött létre. „Hasonló dimenziókkal és adottságokkal rendelkező szellemi műhelyeket eddig csak San Franciscóban, New Yorkban vagy Japánban találhattunk” – áll a közleményben.

Galéria

YoutubeMarket Építő Zrt.MOME3H Építésziroda Kft.iskolaépítésoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés